Sähköpihi käyttää mikroa ja villasukkia – Marraskuun sähkölasku oli Irmeli Corsinille hirveä järkytys

0
Irmeli Corsini on alkanut valmistaa ruokia yhä enemmän mikroaaltouunissa. Myös airfryer ja kaasuhella ovat käytössä.

Kolme vuotta sitten leskeksi jäänyt Irmeli Corsini asuu yksin vanhassa talossa Seppälän kylässä. Talossa on sähkölämmitys ja yksi tulisija.

– Se on vanha takka, jota ei ole käytetty 15 vuoteen. Takka ei ole varaava, joten en ole käyttänyt sitä nytkään. Se hohkaa vain hetken kuumana ja sitten viilenee.

Corsini järkyttyi saadessaan joulukuun alussa marraskuun sähkölaskun. Sähköyhtiöt laskuttivat sähköstä ja sähkönsiirrosta yhteensä lähes 600 euroa. Corsinilla on sähköyhtiön kanssa kestosopimus, jonka taksoja yhtiö oli “tarkistanut”.

– Lasku ylitti sietokykyni. Sähkölasku oli lähes puolet nettoeläkkeestäni. Kun sen maksoi, niin eipä jäänyt rahaa enää paljon muuhun, mutta onhan ihmisellä muitakin menoja.

Suuri sähkölasku sai Corsinin tekemään kaikkensa sähkön kulutuksen vähentämiseksi. Sähköpatterit hän on säätänyt nyt niin, että tuvassa on lämmintä 17–18 astetta. Olohuoneen lämpötilan hän on pudottanut 14 asteeseen, kun siellä hän ei juurikaan oleskele.

– Lämpö riittää viherkasveille ja estää, etteivät vesiputket jäädy.

Lämminvesivaraajan lämpötila on säädetty 60 asteeseen.

Corsini muisti, että hänellä on varastossa kaasuliesi, jolla hän ja edesmennyt puoliso ovat hauduttaneet takavuosina italialaista ruokaa. Mies kun oli Italiasta kotoisin.

– Varustelin saunasta kaasuliesikeittiön. Kannan saunaan perunat ja keitän kaasuliedellä.

Hän kaivoi esiin myös mikron opaskirjasen ja alkoi opiskella, mitä kaikkea mikrossa voi tehdä.

– Yllätyin, miten hyvältä esimerkiksi vihannekset maistuvat, kun ne höyryttää mikron mukana tulleessa hörystysvuoassa.

Irmeli Corsini on ollut aina kova leipomaan. Täksi jouluksi hän leipoi vain yhden kuivakakun ja senkin hän paistoi airfryerissa. Sähköuunia hän ei enää käytä.

Yhdestä asiasta hän ei ole tinkinyt. Ahkeralla sienestäjä-marjastajalla on kaksi pakastinta. Ne ovat yhä käytössä, koska ovat täynnä metsän ja puutarhan antimia.

Irmeli Corsini miettii, miten paljon pienemmät asumiskulut nyt olisivat, jos hän olisi muuttanut miehen kuoleman jälkeen kerrostaloon.

– Mutta en minä jaksanut ajatella talon myyntiä ja muuttoa heti puolison kuoleman jälkeen ja kuukauden päästä miehen kuolemasta alkoi korona. Istuin täällä talossa yksikseni, kun lapsetkaan eivät voineet koronarajoitusten vuoksi tulla käymään.

Hän arvelee, että tällä hetkellä talon myynti olisi mahdotonta. Talo, jossa on sähkölämmitys, ei ostajia houkuttele.

– Ostimme talon, kun mies jäi eläkkeelle. Hän halusi, että muutamme sivummalle, jotta hän voi soittaa saksofonia ja trumpettia naapureita häiritsemättä. Suunnitelmana oli, että hän alkaa sitten remontoida eläkkeellä taloa.

Kun mies sairastui, taloremontti jäi tekemättä.

Irmeli Corsini ei odota valtion tukia.

– Jos joskus keväällä saan jonkun 30 euroa tukea, niin ei se paljon lohduta, kun laskut on maksettava ajallaan. Tuet tukevat eniten suurituloisia, joilla on suuret sähkölaskut. Kun me pienituloiset nyt yritämme säästää sähköä, niin eihän sitä tukeakaan sitten paljon saa, hän kuittaa.

Niinpä Corsini käyttää kotona villatakkia ja -sukkia odotellen lämpimämpiä kelejä. Moni suomalainen on samassa tilanteessa.

– Meillä on ystävien kanssa soittorinki. Tapaamme kysyä, että onko sulla korva auki. Sitten valitetaan niin kauan kuin jaksetaan. Se helpottaa kummasti, hän nauraa.