Sekavat sähkötuet

0

Monet kuluttajat kokivat sähköshokin viime vuoden lopussa. Jos omakotitalossa asuvan kotitalouden sähkölasku oli ollut aiemmin 60 euroa kuukaudessa, marraskuussa laskun loppusumma olikin 600 euroa.

Sähkön hinnan noususta oli varoiteltu jo kesästä alkaen. Vasta kun kuluttajat saivat ensimmäiset laskut ja alkoivat haukkoa henkeään, hallituskin heräsi toden teolla miettimään tukia kotitalouksille. Tässä lehdessä esittelemme nyt ne tuet, joita hallitus on keksinyt ratkaisuksi tähän tilanteeseen.

Sähkötukia on neljä erilaista. Laitilan Sanomat esittelee ne tässä lehdessä. Tällä neljän tuen kudelmalla hallitus pyrkii takaamaan, ettei kukaan jäisi väliinputoajaksi. Niin tiheää tukiverkkoa ei vain voi rakentaa, etteikö joku kuitenkin jäisi ilman tukea, vaikka sähkölasku oman kotitalouden kannalta voi olla karmaiseva.

Vaikka tukea saisikin, valitettavasti tuet eivät helpota juuri nyt kotitalouksien tilannetta. Kuten haastateltavamme sanoo, laskut on maksettava nyt, tuet tulevat perässä. Monen on nipistettävä muusta kulutuksesta, jopa ruuasta ja lääkkeistä, pystyäkseen maksamaan sähkölaskun. Kevään korvalla tuleva tuki ei sen vuoksi paljon mieltä lämmitä.

Omalla kulutuksellaan voi kuitenkin vaikuttaa sähkölaskun suuruuteen. Pörssisähkön hinnoista on tullutkin kuin uusi lottorivi, jonka numeroita jännitetään. Pyykit ja tiskit pestään ja sähkösauna lämmitetään, kun tuntihinnat ovat alimmillaan.

Onneksi sää on meitä suosinut. Sähkön hintojen kannalta ja sähkökatkojen välttämiseksi on toivottavaa, että talvi myös jatkuu leutona ja tuulisena.

Teija Uitto