Seniorit surffaavat – Viisaasti verkossa -hanke rohkaisee ja opastaa älypuhelimen käyttöön

0
Mikko Nurmi (oik) on ollut tyytyväinen Viisaasti verkossa -kurssin antiin. Eri aiheisiin paneudutaan asiantuntijoiden opastuksella, ja tärkeässä roolissa ovat myös vapaaehtoiset avustajat. Nurmen apuna ja tukena toimi kevätkauden ensimmäisen kokoontumisen aikana Kari Parsama.

– Ainakin on tullut lisää rohkeutta ja uskallusta kokeilla, sanoo Sisko Eronen tyytyväisenä.

Hän on osallistunut Laitilan Rotaryklubin ja Laitilan kaupungin syksyllä käynnistämään Viisaasti verkossa -yhteishankkeeseen, jonka tarkoituksena on nimenomaan rohkaista ikäihmisiä digipalveluiden käyttöön.

Osallistujilla on mukanaan oma älypuhelin, osalla myös tablettitietokone.

– Ideana on, että osallistujille tulee se oma puhelin tutuksi ja sillä kokeillaan erilaisia asioita, Rotaryklubin presidentti Tiina Sjölund kertoo.

NÄYTTÄÄ siltä, että Erosen tavoin moni muukin hankkeeseen osallistunut on saanut rohkeutta verkkosurffailuun. Hanna Simula on esimerkiksi kurssin rohkaisemana tehnyt elämänsä ensimmäiset verkko-ostokset.

– Verkosta täytyi tilata liesituulettimen suodattimia, kun liikkeestä ei niitä saanut. Rohkaistuin sitten tilaamaan ja ihan hyvin se meni, hän kertoo naurahtaen ja lisää, että ei hän tosin jatkossakaan aio verkkokauppoja tehdä kuin pakon sanelemana.

Ensimmäisen Viisaasti verkossa -hankkeen kokemukset ovat olleet hyviä.

– Keräsimme syyskauden päätyttyä palautteita ja niiden mukaan sisältöön oltiin oltu tyytyväisiä. Erityisesti kiiteltiin sitä, että täällä saa opastusta oman puhelimen käyttöön ja sillä tehdään asioita, Tiina Sjölund avaa.

Petri Iiskala ohjeistaa Hanna Simulaa kädestä pitäen sovelluskaupassa asioimisessa. Viisaasti verkossa -hankkeen järjestäjätahoja edustavat Tiina Sjölund (vas.) sekä Petra Vuorio (takana).

OSALLISTUJAT ovat paneutuneet jokaisella kokoontumiskerralla eri teemaan asiantuntijan opastuksella. Asiantuntijan lisäksi paikalla on vapaaehtoisia auttamassa ja vertaistukea tarjoamassa.

Tällä viikolla ryhmä oli jälleen koolla joulutauon jälkeen. Tapaamisia on syksyn tavoin kevätkaudellakin neljä. Osallistujia on ollut noin kymmenkunta.

– Osallistujiltakin on tullut toiveita sisällön suhteen. On esimerkiksi toivottu neuvoja siihen, miten kännykkä pidetään päivitysten suhteen ajan tasalla ja miten puhelimeen saa erilaisia sovelluksia, hän kertoo.

KEVÄTKAUDEN ensimmäisessä tapaamisessa Petri Iiskala on kertomassa– ja tarvittaessa kädestä pitäen näyttämässä–miten omaan puhelimeen saa ladattua askelmittarin ja QR-koodin lukijan. Pian käy ilmi sekin, miten iso apu vapaaehtoisista on, sillä jokaisen puhelin on vähän erilainen ja kysymyksiä herää paljon.

Kevään aikana kurssilla paneudutaan esimerkiksi siihen, miten erilaisiin palveluihin, vaikkapa laboratorioon, voi tehdä ajanvarauksen tai miten erilaisia digitaalisia viranomaispalveluita käytetään.

– Lähtökohdat ovat siis hyvin konkreettisia, Laitilan kaupungin taholta hanketta käynnistämässä ollut palveluohjaaja Petra Vuorio korostaa.

Viisaasti verkossa -kurssille osallistuvilla on tukenaan myös vapaaehtoisia. Kevätkauden ensimmäisellä kokoontumiskerralla Sisko Erosen apuna oli Martti Sjölund.

VUORIO kertoo, että kevään viimeiseen kokoontumiseen tulee asiantuntijaksi Nettimuorina tunnettu Marjatta Laine, joka rohkaisee senioreja internetin käyttäjiksi. Nettimuori puhuu myös turvallisuusasioista.

Suuri osa palveluita on digitalisoitunut ja verkosta saa kätevimmin esimerkiksi muutettua verokortin tietoja, ostettua niin bussi- tai teatteriliput kuin vaikkapa varattua ajan verikokeeseen tai passin uusimiseen. Toinen puoli kätevää verkkoasiointia on kuitenkin turvallisuuden huomioiminen.

– Liikaa ei saisi pelätä, mutta on tietysti hyvä tietää asiat, joista hälytyskellojen pitäisi soida, Vuorio kuvaa.

Kauko Juntunen harjoittelee QR-koodin käyttöä, Martti Sjölund toimii kurssin vapaaehtoisena tukihenkilönä, samoin kuin Kari Parsama (oik).

VIISAASTI verkossa -kurssin jokaiselle kerralle osallistunut Mikko Nurmi on tyytyväinen saamaansa opastukseen. Hän kiittelee sisällön olleen hyödyllistä ja omien odotustensa täyttyneen.

– Se on ainakin käynyt selväksi, että aina sitä voi oppia uuttakin, iloitsee Nurmi joka on hyvillään muun muassa siitä, että digitaalisten viranomaispalveluiden käyttökin sujuu.

– Olen käyttänyt ihan onnistuneesti esimerkiksi verohallinnon omavero-palvelua.

Petra Vuorio toivoo Viisaasti verkossa -hankkeen saavan myös jatkoa.

– Monet ikäihmiset ovat arkoja käyttämään digipalveluita ja rohkeutta tarvitaan lisää. Samalla tarvitaan myös tietoa siitä, miten voi varmistaa, että osaa verkossa huomioida turvallisuusasiat.