Siitepölykausi alkaa pian –Pähkinäpensas ja leppä kukkivat jo Keski-Euroopassa

0
Pähkinäpensaan siitepölyä voi kantautua etelävirtausten mukana Keski-Euroopasta Suomeen. Arkistokuva: Riitta Salmi

Siitepölykauden odotetaan alkavan Suomen eteläosissa helmikuussa, Turun yliopisto tiedottaa.

Pähkinäpensas ja leppä kukkivat jo Keski-Euroopassa ja Iso-Britanniassa. Niiden siitepölyä voi nyt satunnaisesti kantautua myös Suomeen eteläisten ilmavirtausten aikana ja helmikuussa odotettavasti runsaammin. Suomessa pähkinäpensaan kukinta alkaa maan eteläosissa tyypillisesti helmi-maaliskuun vaihteessa ja lepän kukinta maaliskuussa, kevään edistymisestä riippuen.

Koivun siitepölyn osalta on odotettavissa, että vuoden 2022 heikon kukinnan jälkeen koivun kukinta on tänä vuonna runsaampi. Koivun kukinta alkaa maan eteläosissa tyypillisesti huhtikuun lopulla ja muualla maassa myöhemmin. Kesän heinä- tai pujokukinnan runsautta on vielä liian aikaista ennustaa.

Noin viidennes suomalaisista on siitepölylle allergisia. Runsaina koivun kukinnan vuosina oireita voivat saada myös muut.

Turun yliopisto on seurannut ilman siitepöly- ja itiöpitoisuuksia Suomessa vuodesta 1974 lähtien ja tiedottanut niistä vuodesta 1976 lähtien. Alkavalla kaudella siitepölytiedotuksessa tehdään uudistuksia, joilla pyritään yhtäältä sopeuttamaan palvelua käytettävissä oleviin resursseihin ja toisaalta tarjoamaan mahdollisimman tarkkaa ja olennaista tietoa siitepölyallergikoille.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän