Soukaisten ja Untamalan koulutaloihin palvelukeittiöt

0
Laitilan Kyläkoulussa on viisi koulutaloa, joista kahdessa on ollut jo vuosia palvelukeittiö ja kahteen sellainen on tulossa 1.2. alkaen. Arkistokuva.

Laitilan Kyläkoulun Soukaisten ja Untamalan koulutalojen valmistuskeittiöt muutetaan palvelukeittiöiksi. Kaupungin hyväksymä muutos astuu voimaan 1.2.

Soukaisten koulussa on 56 oppilasta, Untamalassa puolestaan 48.

Laitilan Kyläkouluun kuuluu kaikkiaan viisi alakoulua ja koulutalot sijaitsevat Itäkulmalla, Kodjalassa, Soukaisissa, Suontakana ja Untamalassa. Itäkulman ja Suontaan koulutalot ovat toimineet vuodesta 2001 palvelukeittiöperiaatteella.

MUUTOS on iso, sillä palvelukeittiö ei vastaa kokonaisvaltaisesti ruuan valmistuksesta, vaan esimerkiksi laatikkoruuat ja kappaletavarat, kuten lihapullat, kuljetetaan sinne valmistuskeittiöstä ja palvelukeittiö kypsentää laatikkoruuat ja lämmittää kappaletavarat.

Palvelukeittiössä kuitenkin valmistetaan osa ruuista, esimerkiksi perunat ja riisi keitetään ja aterian lisäkkeet valmistetaan. Varsinainen ruuan valmistus siirtyy kuitenkin Soukaisten ja Untamalan koulutaloilta Varppeen keskuskeittiön vastuulle.

TÄLLÄ hetkellä Soukaisten ja Untamalan koulutaloilla työskentelee kokki ja siivoustyöntekijä, mutta ruuan valmistamisvastuun siirryttyä keskuskeittiölle, riittää yhden henkilön työpanos sekä ruokahuollon että siivoustoimen tarpeisiin.

Käytännössä kummankin koulutalon keittiöhenkilökunnan työajasta aiempaa suurempi osa on jatkossa siivoamista. Tällä hetkelläkin heidän työhönsä kuuluu sekä ruokapalvelun että puhtaanapidon tehtäviä, mutta siivoustyöt ovat nyt paljon pienemmässä roolissa.

– Jatkossa heidän työajastaan noin 40 prosenttia on ruokapalveluja, kun niiden osuus nyt on noin 80 prosenttia, avasi hallintojohtaja Heli Kiertokari-Laitinen muutosta Laitilan Sanomille lokakuussa.

Sen sijaan kouluilla osa-aikaisesti työskentelevät siivoustyöntekijät siirtyvät muutoksen myötä muihin toimipisteisiin.

– He ovat jo nyt vaihdelleet toimipisteitä ja kun siivoojista on kova pula, saadaan heidän työpanoksensa tällä muutoksella kohdennettua sinne, missä tarve on suurin, hallintojohtaja kertoi aiemmassa uutisessa.

Valmistuskeittiöt vähenevät

  • Suuri osa Laitilan koululaisista ja varhaiskasvatuksessa olevista lapsista syö jakelu- eli palvelukeittiöiden tarjoilemaa ruokaa.
  • Jakelukeittiöistä suurin löytyy Kappelimäen koulusta, jossa ruokailijoita on noin 500. Myös esimerkiksi Pähkinäpensaan päiväkodissa on palvelukeittiö.
  • Kouluissa ja varhaiskasvatuksen yksiköissä oli viime vuonna viisi valmistuskeittiötä ja viisi palvelukeittiötä. Keskuskeittiöitä on yksi.