Täältä tulevat nuuttipukit – Perjantaina vietetään nuutinpäivää ja liikkeellä on jos jonkinmoista veitikkaa

0
Karhu (Sofia Söderman) ja palomies (Rasmus Söderman) aikovat lähteä yhdessä nuuttipukkikierrokselle tänään perjantaina.

Vielä keskiviikkona oli hieman epäselvää, millaisia nuuttipukkeja Södermanien pihasta perjantaina on lähdössä. Rasmus Södermanille, 4, on kaikkiaan kolme vaihtoehtoa ja hänen isosiskollaan Sofialla, 7, on kaksi.

Yllään Sofialla on yksisarvispuku, mutta sitten on vielä se toinen vaihtoehto.

– Äiti, viikkaa tämä, hän sanoo ja heittää Heidi Södermanin syliin ruskean haalariasun, joka paljastuu karhupuvuksi.

Yksisarvinen (Sofia Söderman) ja Hämähäkkimies (Rasmus Söderman) ovat valmiina nuuttipukkikierrokselle. Kuva: Hanna Hyttinen

Jos pukujen suhteen on vielä havaittavissa epävarmuutta, niin esitettävä kappale on jo päätetty ja sitä on etukäteen harjoiteltu. Sekä Sofia että Rasmus aikovat esittää nuutinpäivän timanttisen klassikkokappaleen eli Tuiki tuiki tähtösen .

Sisarusten nuutinpäivän reitti on jo selvillä.

– Me mennään käymään naapureiden luona, Sofia kertoo.

Heidi-äiti kertoo, että lasten mummolat sijaitsevat sen verran kaukana, että niissä ei lähdetä käymään esiintymässä.

– Kierrämme tuttujen naapureiden luona ja muutamassa muussa paikassa, joihin tiedetään, että voi mennä.

Heidi itse on kotoisin Mynämäeltä, ja hänen miehensä on Pyhämaasta. Perhe on asunut Laitilassa 8,5 vuotta. Nuutinpäivän perinne on tuttu Heidille jo hänen omasta lapsuudestaan.

– Silloinkin esiinnyttiin. Ensin kysyttiin, saako laulaa ja sitten odotettiin hetki ja katsottiin kaveria, että kumpi uskaltaa aloittaa, Heidi muistelee.

Heidin lasten valitsema kappale Tuiki tuiki tähtönen kuului myös äidin omaan repertuaariin.

– Se on tuttu ja turvallinen sekä sopivan lyhyt.

Perinne on myös muuttunut niistä ajoista.

– Silloin pukeuduttiin tekoturkistakkeihin ja oltiin nuuttipukkeja. Nyt pääsee niin paljon helpommalla, kun pukeudutaan rooliasuihin. Vaikka on tässäkin vielä pohtimista, että mikä asu näistä kaikista valitaan. Lapselle on ilo, kun saa laittaa rooliasua päälle. Itse en osaa ajatella, että sillä on iso merkitys, että onko oven taakse ilmestyvä esiintyjä sellainen kuin perinne vaatii. Ehkä ne on kuitenkin ne muut asiat, jotka kokee tärkeämmäksi.

Rasmus ja Sofia Söderman aikovat esittää Tuiki tuiki tähtösen nuutinpäivänä.

Keskustelun edetessä huomaan takanani liikettä. Kun vilkaisen selkäni taakse, havaitsen, että Hämähäkkimies hiiviskelee sohvan selkänojaa pitkin vaivihkaa ja hymyilee ”jäädessään kiinni”.

Perjantaina nähdään, astuuko Södermanien ovesta ulos tämä ovela Hämähäkkimies vai kenties hänen palontorjuntaan erikoistunut ystävänsä vaiko ehkä sittenkin se lohikäärme. Ja asteleeko tämän vieressä karhu vai laukkaako siinä yksisarvinen.

Varmaa on kuitenkin se, että näitä veitikoita on tänään perjantaina liikkeellä enemmänkin ja halukkaiden kannattaa varata kotiin pientä makeaa siltä varalta, että omakin ovikello kilahtaa illalla.

Nuutinpäivä 13. tammikuuta

  • Laitilassa ja lähikunnissa elää vahvana nuutinpäivän perinne, jolloin lapset pukeutuvat naamiaisasuihin ja kiertävät ovelta ovelle esiintymässä.
  • Tavallisesti esiintyjiä muistetaan pienillä makeilla yllätyksillä.
  • Aikaisemmin ovelta ovelle kiersivät nuoret miehet, mutta sotien jälkeen perinnettä ovat jatkaneet lapset.
Lähde: Wikipedia

Lähdetäänkö teillä tänään nuuttipukkikierrokselle?

Ota kuva tai video nuuttipukista ja lähetä se meille. Tarkemmat ohjeet löydät täältä.