”Tästä saa enemmän kuin antaa”– Maarit Heino-Lindroos on toiminut Laitilan MLL:n vapaaehtoisena jo yli 20 vuoden ajan

0
Laitilalainen Maarit Heino-Lindroos palkittiin Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin vuoden vapaaehtoisena.

Siitä on jo miltei 25 vuotta, kun laitilalainen Maarit Heino-Lindroos ensimmäistä kertaa tuli mukaan Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisyhdistyksen toimintaan. Kuten useimmat hyvät asiat, tämäkin alkoi pikkuhiljaa. Maarit toimi alkuun rivijäsenenä ja autteli erilaisten tapahtumien järjestelyissä.

– Olin mukana laittamassa salia kuntoon lasten konserteissa ja pitämässä buffetia. Hallituksessakin on vierähtänyt jo parikymmentä vuotta, Maarit kertoo.

Aktiiviselle ihmiselle kai vain on tyypillistä, että vastuut kasvavat ajan myötä. Näin kävi myös Maaritille, joka tällä hetkellä vastaa muun muassa ensimmäisen lapsen saaneiden perheiden vauvalahjoista, erityislasten vanhemmille suunnatusta tukiryhmästä ja on mukana Laitilan Jyskeen kanssa järjetettävässsä sovelletussa salibandyssa, joka on myös tarkoitettu erityislapsille.

– Lisäksi ohjaan Tanssitan Vauvaa ryhmää, joka kokoontuu iltaisin kaksi kertaa vuodessa 10-kerran kursseina. Näissä ryhmissä on iloinen tunnelma ja vertaistuki parhaimmillaan.

Erityislasten tukiryhmän toiminta perustettiin Laitilassa reilut viisi vuotta sitten. Ryhmään kuuluu puolenkymmentä perhettä, jotka ovat keskenään jakaneet arjen iloja ja suruja.

– Erityisyydenhän ei tarvitse johtua mistään todella haastavasta diagnoosista vaan se voi olla mikä tahansa pulma, jonka kanssa kotona painitaan. Vertaistuen kautta kuulee, millaisia haasteita muilla on, mitä he ovat ongelman ratkaisuksi keksineet ja mistä ovat tukea tai apua saaneet ja löytäneet. Harmittaa, etteivät uudet perheet ole löytäneet mukaan toimintaan, sillä oletan, että monessakin perheessä vertaistukea tarvittaisiin, ja siitä olisi varmasti apua arjen haasteisiin.

Laitilan MLL on lapsiperheiden tukena monissa elämänvaiheissa. Yhdistyksen rooli Laitilassa on vuosien varrella kasvanut.

– Toimintamme on erittäin monipuolista. Esimerkiksi perhekahvilat toimivat vakituisesti, ja tapahtumia on kymmenittäin vuodessa. Mielestäni olemme hienosti paikkamme ansainneet kolmannen sektorin toimijana laitilalaisten lapsiperheiden hyväksi, mutta tarvitsemme ja saamme tukea ja yhteistyötä kaupungilta, piiriltä, paikallisilta yrityksiltä ja muilta vapaaehtoistoimijoilta.

Vapaaehtoistyöntekijänä Maarit on lähellä lapsiperheitä. Häntä huolettaa nuorten sosiaalisen median käyttö.

– Se, ettei kaveria enää nähdä kuin koulumatkalla ja harrastuksissa, ja ollaan liian paljon ”pilvimaailmassa”, on huolestuttavaa. Ajattelen, että ajanvietto kasvotusten on parasta ja palkitsevinta, myös perheen sisällä. Vanhempien vastuulla on valvoa lasten ja nuorten ajankäyttöä netissä, ja näyttää itse hyvää mallia.

Maarit muistuttaa, että kodilla on suuri merkitys nuoren elämässä. Nuori tarvitsee aikaa ja läsnäoloa.

– Koti on paikka, jossa lapsi hyväksytään, ja häntä tuetaan vaikeissakin tilanteissa.

MLL järjestää koulun kanssa yhteistyössä tukioppilastoimintaa, joka on yksi MLL:n vanhimmista toimintamuodoista. Maarit pohtii, että MLL voisi tulevaisuudessa järjestää enemmän tapahtumia ja toimintaa myös nuorisolle.

– MLL-toiminta on lapsipainotteista, mutta toivotaan, että voisimme tulevaisuudessa järjestää nuorille tapahtumia ja tilaisuuksia tai esimerkiksi matkoja Elämä lapselle -konserttiin, kuten ennen koronaa teimme.

Vaikka yhdistysaktiivin omat lapset ovat jo aikuisia, hän ei ole halunnut luopua rakkaasta harrastuksestaan.

– Pyrin olemaan mukana auttamassalähes kaikessa toiminnassa ellen sitten touhua jotain lastenlasteni kanssa.

MLL:ssä toimiminen on hänen mukaansa palkitsevaa.

– Tykkään tästä ihan hirveästi. Tämä on pyytetööntä työtä eikä ollenkaan pakollista. Saan itse valita, mitkä vastuualuet haluan ja mihin tapahtumiin menen. Toki se, että on hallituksessa tarkoittaa sitä, ettei ihan kaikesta voi kieltäytyäkään vaan vähintään ”oma tontti” täytyy hoitaa ja auttaa muita tarpeen tullen.

Maaritin aktiivisuus ja panos laitilalaisten lapsiperheiden hyväksi tunnustettiin aiemmin tänä syksynä, kun hänet palkittiin Varsinais-Suomen piirin Vuoden vapaaehtoisena.

Mitähän MLL tuokaan Maaritille tullessaan vuonna 2023?

– Toivon ennen kaikkea iloisia ja palkitsevia kohtaamisia lasten ja perheiden kanssa, viihtyisää yhdessäoloa uudessa kohtaamispaikassamme Vihtorintorilla, jonne Mukulavintti on vuoden alussa muuttanut.