Ukipolis muutti keskustaan – Laitilan keskustan kehittäminen, yrittäjyyspalvelut ja maahanmuuttajien neuvonta löytyvät nyt samoista tiloista

0
Toimitusjohtaja Katariina Torvinen oli tyytyväinen, kun avointen ovien päivä veti paljon väkeä Ukipoliksen uusiin tiloihin.

Vakka-Suomen elinkeinoelämän kehittämisorganisaatio Ukipolis on muuttanut Yritystalosta Vihtorinkadun varteen.

Vihtorinkadun tilat ovat olleet jo jonkin aikaa Ukipoliksen käytössä, mutta keskiviikkona tiloja esiteltiin yleisölle avointen ovien päivässä.

– Nyt kun olemme tulleet keskeiselle paikalle, olemme ehkä enemmän kuntalaisten tietoisuudessa, Ukipolis Oy:n toimitusjohtaja Katariina Torvinen toivoo.

Hän uskoo, että myös satunnaiset kohtaamiset lisääntyvät, kun Ukipoliksen työntekijät käyvät esimerkiksi Laitilan keskustan kaupoissa.

–  Sattumalta oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan käydyillä keskusteluilla voi olla hyvinkin kauaskantoisia, positiivisia vaikutuksia.

Torvisella on haaveena, että Ukipoliksen toimipisteen yhteyteen saataisiin myös yhteisölliset työtilat. Uudessakaupungissa co working ja etätyötila Messistä on tullut hyvin suosittu. Tilat avattiin Ukipoliksen ja Uudenkaupungin kaupungin yhteisenä hankkeena 2021.

– Uudessakaupungissa kävi niin onnellisesti, että hanke jatkuu nyt vakinaisena toimintana. Sen toiminta siirtyi yrittäjäparille.

Torvinen sanoo, että tällainen hankkeen lopputulos on juuri sitä, mitä Ukipoliksessa toivotaan.

– Kun meillä on esimerkiksi Syötävän hyvää -hanke, jossa kehitetään hävikkielintarvikkeista tuotteita, olisi hienoa, jos jokin yritys alkaisi niitä valmistaa.

Ukipoliksen avointen ovien päivässä oli paljon kävijöitä. Ukipolikseen oli tutustumassa muun muassa Winnovasta suomen kielen opiskelijoitten ryhmä, johon kuuluu parikymmentä ukrainalaista. Heidän opettajansa Olga Trifanova kertoi, että ukrainalaiset opiskelevat suomen kieltä voidakseen sen jälkeen hankkia ammattitutkinnon.

– Olen tehnyt sairaanhoitajan työtä Ukrainassa. Suomessa minun pitää suorittaa sairaanhoitajan tutkinto uudestaan ja siksi opiskelen nyt suomen kieltä, Natalia kertoi.

Natalia on muuttanut Laitilaan viime vuonna ja aikoo jäädä Suomeen. Suomen kieltä hän vain pitää kovin vaikeana.

– Kieli on niin erilainen kuin slaavilaiset kielet, hän vertaa.

Ukipoliksen tiloissa oli paikalla myös kuuden kunnan alueella toimivan kehittämisyhdistyksen Leader Ravakan hankeneuvoja Heidi Jaakkola . Päivän mittaan tiloihin kävi tutustumassa paikallista yritysväkeä.

Katariina Torvinen toivoo, että ihmiset astuvat jatkossakin rohkeasti ovesta sisään. Ukipoliksen tiloissa työskentelee muun muassa projektipäällikkö Antti Maantiehinno , joka vastaa Laitilan keskustan kestävän kehittämisen hankkeesta. Muut Ukipoliksen työntekijät, kuten yrittäjyysneuvoja Esa Kerkola, Ekotekoagentti-hankkeen vetäjä Jaana Suksi sekä maahanmuuttajien ohjauspalvelusta vastaava Ilkka Vuonola ovat Laitilan toimipisteessä osan viikosta.

– Olen itse asunut ennen Laitilassa, nyt näyn täällä työni puolesta, myös Katariina Torvinen lupasi.

Ukipoliksella monta rooliaVakka-Suomen yritys- ja elinkeinotoimintaa palveleva kehittämisorganisaatio Ukipolis Oyantaa veloituksetonta neuvontaa ja konsultointia yritystoimintaa harkitseville henkilöasiakkaille sekä vähän aikaa toimineille yrityksille.

Lisäksi Ukipolis hoitaa useita hankkeita, kuten yritysten liiketoiminnan kehittämistä ja yritysverkostojen rakentamista.

Ukipolis edistää myös Laitilan ja Uudenkaupungin hiilineutraaliutta. Esimerkiksi Ekotekoagentti-hankkeella tähdätään kiertotalouden vauhdittamiseen, vähähiiliseen liikkumiseen ja ilmastotekojen viestintästrategian luomiseen.