Viime vuonna eniten tuulivoimaloita Pohjanmaan maakuntiin

0
Pohjois-Pohjanmaalle sijoittuu yli 40 prosenttia Suomen tuulivoimakapasiteetista. Arkistokuva: Lennart Holmberg

Pohjanmaan neljä maakuntaa olivat vilkkaimpia tuulivoimarakentamisen maakuntia vuonna 2022, tiedottaa Suomen Tuulivoimayhdistys. Eniten tuulivoimaloita valmistui Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakuntiin, joihin tuulivoimarakentaminen toi yhteensä yli 1,8 miljardin euron investoinnit.

Suomen suurin tuulivoimamaakunta on edelleen Pohjois-Pohjanmaa, jossa on yhteensä 41 prosenttia kaikesta maamme tuulivoimakapasiteetista. Pohjanmaa pysyy jatkossakin suurimpana tuulivoimatuotannon alueena Suomessa, sillä 76 prosenttia vuosina 2023–2025 rakennettavasta tuulivoimasta sijoittuu Pohjanmaan neljän maakunnan alueelle.

Pohjois-Pohjanmaan jälkeen suurimmat tuulivoimamaakunnat ovat Pohjanmaa, Lappi ja Etelä-Pohjanmaa. Suomen suurin tuulivoimakunta on Pyhäjoki, jonka tuulivoimakapasiteetti on 547 megawattia.

Yhä useammassa suomalaisessa kunnassa on tuulivoimaa ja suurimmissa tuulivoimakunnissa tuulivoimaa on jo useiden satojen megawattien edestä. Viime vuonna yhteensä 24 kuntaan valmistui tuulivoimaloita, ja kahdeksassa kunnassa otettiin käyttöön yli 100 megawattia uutta tuulivoimakapasiteettia. Eniten tuulivoimakapasiteettia valmistui Pyhäjoelle, Kristiinankaupunkiin ja Kannukseen.

–Moni pieni kunta sai viime vuonna merkittävän määrän tuulivoimaa alueelleen. Esimerkiksi reilun 5 000 asukkaan Kannukseen valmistui 61 tuulivoimalaa, jotka toivat alueelle reilut 300 miljoonan euron investoinnit ja tulevat tuottamaan kuntaan arviolta yli 24 miljoonaa euroa kiinteistöverotuloa elinkaarensa aikana. Nämä ovat merkittäviä numeroita monelle kunnalle, toteaa Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen.

Suomeen rakennetaan tähän mennessä julkaistujen investointipäätösten mukaan reilu 3 100 megawattia tuulivoimaa vuoteen 2025 mennessä. Luvut voivat vielä elää ylöspäin ainakin vuosien 2024 ja 2025 osalta, mikäli uusia investointipäätöksiä julkaistaan kuluvan vuoden aikana. Tästä rakenteilla olevasta tuulivoimasta suurin osa sijoittuu myös Pohjanmaan maakuntiin.