Virustaudit jylläävät nyt voimakkaina Laitilassa – Liikkeellä rajuoireista influenssaa ja koronaa

0
Laitilassa on paljon liikkeellä influenssaa ja koronaa. Kuvituskuva.

Laitilassa on runsaasti liikkeellä sitkeää ja rajuoireista influenssaa, koronaa ja rs-virusta. Tilanne on näkynyt niin työterveyshuollossa kuin terveyskeskuksessakin.

– Kyllä nyt taudit jylläävät ja paljon on myös jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta, vahvistaa vastaava sairaanhoitaja Aila Hopponen Laitilan terveyskeskuksesta.

Hopponen sanoo, että oireet voivat olla hyvin rajuja myös työikäisillä.

– Meillä on nyt omassakin henkilökunnassa ollut sekä koronaa että influenssaa ja kummassakin on rajuja oireita.

Influenssakausi on nyt poikkeuksellisen vahva.

– Koronan vuoksi oli rajoituksia ja ihmiset käyttivät myös maskeja paljon. Nyt tilanne on eri ja influenssa on koronan tavoin hyvin herkästi leviävä, hän muistuttaa.

Lapsipotilaita terveydenhuoltoon tuo nyt rsv, joka on yleisin pienten lasten hengitystieinfektioita aiheuttava virus.

“Enää emme oikeastaan koronaakaan testaa, vaan siihen suhtaudutaan kuten muihinkin hengitysinfektioihin, vaikkapa  influenssaan.”

LAITILASSA infektiovastaanotto on avoinna joka päivä. Se toimii terveyskeskuksen yhteydessä ja vastaanotolla työskentelee sekä lääkäri että hoitaja.

– Enää emme oikeastaan koronaakaan testaa, vaan siihen suhtaudutaan kuin muihinkin hengitysinfektioihin, vaikkapa juuri influenssaan.

Vastaava sairaanhoitaja Aila Hopponen muistuttaa, että tärkeintä on oireenmukainen hoito.

– Kulmakivinä ovat lepo, kuumelääke ja riittävä nesteytys. Tärkeää on myös, ettei lähde liian aikaisin liikkeelle. Korona ja influenssa ovat sen kaltaisia, että niistä tulee suhteellisen helposti jälkitauteja.

Jälkitaudeista yleisiä ovat esimerkiksi keuhkoputkentulehdus, korvatulehdus tai keuhkokuume.

AIVAN kuten koronaa, myös influenssaa vastaan on tehokas rokote olemassa, Hopponen muistuttaa.

– Influenssarokotteita on tällä kaudella otettu Laitilassa ihan hyvin, eikä vieläkään ole myöhäistä. Rokote antaa kahdessa viikossa suojan. Sekä korona- että influenssarokotteita annetaan joka viikko ja rokotteita on saatavilla hyvin.

Rokoteajan voi varata netissä sähköisellä ajanvarauksella osoitteessa laitila.terveytesi.fi tai ääniviestin jättämällä numeron 02-85018307.

– Korona- ja influenssarokotteen voi ottaa samaan aikaankin.

Lääkäripalvelut ovat ruuhkautuneet

Eri puolilta maata on kuultu, miten terveyspalvelut ovat ruuhkautuneet. Ilmiö on tuttu Laitilassakin ja aiheesta on Laitilan Sanomissakin uutisoitu viime vuoden puolella. Muutosta parempaan ei ole tapahtunut.

– Päivystyksessä on jatkuvasti ruuhkaa ja päivystysajat ovat täynnä ihan päivittäin, vastaava sairaanhoitaja Aila Hopponen kertoo Laitilan terveyskeskuksen tilanteesta.

– Ja koska sama tilanne on Uudessakaupungissakin, niin sinne menevät joutuvat jonottelemaan päivystyksessä pitkiä aikoja, hän lisää.

Laitilan terveyskeskus on avoinna arkisin kello 16 saakka ja tämän ajan ulkopuolella terveyspalveluja tarvitsevat hakeutuvat joko Vakka-Suomen sairaalaan, jossa vastaanotto on kello 20 saakka, tai Tyksin yöpäivystykseen.

Laitilassa on lisätty päivystävän sairaanhoitajan vastaanottoaikoja, jotta terveyskeskuksen päivystyksen ruuhkaa saataisiin purettua.

– Ratkaisusta on ollut apua, ja siinähän hoitajalla on kuitenkin aina mahdollisuus tarvittaessa konsultoida lääkäriä.

Myös kiireettömät lääkäriajat ovat ruuhkautuneet. Tällä hetkellä vapaita aikoja on aikaisintaan maaliskuussa.

– Meillä on Laitilan terveyskeskuksessa nyt sellainen tilanne, että lääkäreitä on normaalitilannetta vähemmän paikalla.