”Voitaisko lukea?”

0

Pälkäneellä neuvolassa alettiin kirjoittaa lapsille lukureseptejä (Yle.fi 18.1.). Kyseessä on leikkimielinen muistutus perheille yhdessä lukemisen tärkeydestä.

Laitilalaisten ja pyhärantalaisten vanhempien kannattaa muistaa, että kirjastot pullistelevat runsaasti myös ”reseptivapaata” luettavaa koko perheelle.

Yhdessä lukemisen on tutkittu parantavan paitsi lasten lukutaitoa myös erityisesti luetun ymmärtämisen taitoa ja kasvattavan sanavarastoa. Lukemisen on tutkittu vahvistavan lapsen vuorovaikutus- ja tunnetaitoja. Tutkijoiden mukaan lapselle lukemista kannattaa jatkaa vielä kouluiässäkin.

Itseasiassa toiset sanovat, että yhdessä lukemisen lopettaminen siihen, kun lapsi oppii itse lukemaan, voi olla vahingollista. Vasta lukemaan oppineelle lapselle kirjan lukeminen on vaivalloista. Jos vanhemmat eivät ole tukemassa, kiinnostus kirjojen tarinoihin voi tyssätä siihen, että lukeminen on niin työlästä.

Kirjaan voi tarttua yhtä hyvin äiti, mummi, kummi tai pappa. Yhdessä lukeminen on hieno mahdollisuus uppoutua yhdessä tarinan vietäväksi. Yle (18.1.) haastattelema kulttuurisuunnittelija Marketta Pyysalo muistuttaa, että lapsesta on hienoa nähdä, jos kirjaa lukeva läheinen aikuinen nauraa samoille asioille kuin hän.

Aivan yhdentekevää ei kuitenkaan ole se, kuka kirjaan tarttuu. Etenkin pojat hyötyvät siitä, jos isät lukevat heidän kanssaan. Poikien lukemattomuudesta lähti myös laitilalaislähtöisen Marko Laihisen ja hänen kanssaan nuorten kirjan kirjoittaneen äidinkielen opettaja Hanna Tähtisen ajatus kirjoittaa kirja pojille, jotka eivät lue.

Hanna Hyttinen
hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän