Yli 100-vuotiaalle Jäspin Pyöräliikkeelle uusi yrittäjä

0
Kuvauksen hetkellä myymälässä olivat paikalla Jyri Virtanen, Arja Jäspi ja liikkeen uusi omistaja Petteri Soinu.

Jäspin Pyöräliike on toiminut samassa liiketilassa kirkon nurkalla jo yli sata vuotta. Vilho Jäspi osti vuonna 1914 talon, jossa toimi kahvila-leipomo. Vilhon aikana sen kylkeen kasvoi ruokakauppa, joka myi myös pyöriä.

Siitä sai alkunsa Jäspin Pyöräliike, jota myöhemmin pyöritti Vilhon poika Esko Jäspi ja sitten hänen lapsensa Arto ja Arja Jäspi.

Joulun alla yli satavuotiaan liikkeen historiassa tapahtui iso käänne: Jäspin Pyöräliikkeen kauppiaaksi tuli Petteri Soinu, jonka laitilalaiset tuntevat Rakennusliike Soinun ja Varaosaliike Sälen omistajana.

– Olemme tyytyväisiä, että Jäspin Pyöräliikkeen historia jatkuu Laitilassa. Jos uusi omistaja olisi tullut muualta, ties vaikka kivijalkaliike olisi siirtynyt toiselle paikkakunnalle, Arja Jäspi sanoo.

Jäspit päättivät tehdä ratkaisun nyt, kun liikkeelle löytyi hyvä ostaja. Artolle tuli eläkeikä vastaan ja Arja Jäspi siirtyi toteuttamaan nuoruutensa ammattihaavetta.

– Sen verran olemme tässä vielä mukana, että autamme uutta yrittäjää alkuun, Arja lupaa.

Liikkeessä jatkavat myös sen vakinaiset työntekijät Jyri Virtanen ja Toni Nieminen.

Arja myöntää, että he jäävät kaipaamaan erityisesti tuttuja asiakkaita.

– Haluamme kiittää uskollisia asiakkaitamme ja yhteistyötahoja Laitilasta ja lähiseudulta.

Jäspit jättävät liikkeen uudelle yrittäjälle hyvällä mielellä, sillä liikkeen tulevaisuuden näkymät ovat hyvät. Arja Jäspin mukaan koronavuosina kivijalkaliikkeen arvostus tuntui vain kasvavan. Myös sähköpyörien tulo on vahvistanut myyntiä.

Sadassa vuodessa yritys on muuttunut melkoisesti. Myytävien tuotteiden määrä on moninkertaistunut. Arja Jäspi ei osaa heti edes sanoa, onko tuotenimikkeiden määrä satoja vai tuhansia.

– Pienin tuote taitaa olla polkupyörän venttiilin hattu, jonka hinta on 50 senttiä. Toisessa päässä koko- ja hintahaitaria on mönkijä, jonka hinta nousee noin 15 000 euroon.

Petteri Soinu kiinnostui Jäspin Pyöräliikkeestä, koska se laajentaa entisestään Varaosapalvelu Sälen tuotevalikoimaa.

– Mitään muutoksia ei tehdä heti eikä äkkiä, vaan vähitellen, hän sanoo. Suunnitelmaansa hän ei vielä julkista, mutta kertoo, että lisätilaa tarvittaisiin ja uusia työntekijöitäkin. Jäspin Pyöräliikkeellä on ollut verkkokauppa vuoden verran, uusi yrittäjä aikoo kasvattaa myyntiä myös sillä puolella.

Arja Jäspi sanoo, että hänestä tärkeintä on kivijalkaliikkeen säilyminen Laitilassa.

– Olemme syntyperäisiä laitilalaisia, kuten Petterikin, siksi pidämme tärkeänä, että täällä palvelut säilyvät.

Se ei silti tarkoita, etteikö asiakaskunta voisi olla Laitilaa laajempi. Jo tähän mennessä Jäspin Pyöräliikkeen laatumerkit ja korjauspalvelut ovat houkutelleet asiakkaita myös kauempaa. Verkkokauppa mahdollistaa myös valtakunnallisen myynnin.