112-päivän valistustapahtuma – “Laitilassa on ollut tavallista holtittomampi ajokulttuuri”

0
Pelastuseläimet saivat yleisön varauksettoman huomion. Päivi Maikolan taluttamaa Jeti-koiraa rapsuttelevat Milla Hannukoski ja Neea Ali-Mattila.

Jussi Vaajasaari

Laitilan torilla nähtiin viime lauantaina poliisiauto, paloautoja ja ambulansseja. Valtakunnallisessa 112 -päivän valistustapahtumassa yleisöä olivat tapaamassa poliisi, ensihoito, lemmikkietsijät ja vapaaehtoinen pelastuspalvelu.

Laitilan paloaseman puolivakinaisen palokunnan yhteyshenkilö ja yksikönjohtaja Timo Yläpelto kertoo Laitilan asemalta lähdettävän usein liikenneonnettomuuksiin, jolloin aina lähtee myös säiliöauto pelastustehtävän törmäyssuojaksi.

– Me teemme myös ensivastetoimintaa. Saatamme ehtiä paikalle ennen ambulanssia, sanoo Timo Yläpelto.

Ensivastevastaava Henry Ali-Mattila on valistustapahtumassa kahdessa roolissa. Hän on perustason ensihoitaja  Med Group ensihoitopalvelussa ja yksikön johtaja Laitilan vapaapalokunnassa.

– Kokosimme tähän valistustapahtumaan yhteen vapaaehtoisia ja viranomaisia, sanoo Henry Ali-Mattila.

Yleisön haastateltavana oli poliisipartio Uudenkaupungin poliisiasemalta. Poliisit jakoivat yleisölle heijastimia, joita koristaa poliisiauton kuva. Monet laitilalaiset ovat huomanneet poliisin partioinnin lisääntyneen Laitilassa parina viime vuonna.

– Valvomme koko Vakka-Suomen aluetta, mutta Laitilassa on ollut tavallista holtittomampi ajokulttuuri, ja olemme suunnanneet tänne enemmän valvontaa. Valvontapyyntöjä on tullut, ja niihin pyrimme vastaamaan, sanoo ylikonstaapeli Jaana Pomrén.

Laitilan vapaapalokunnan nuoriso-osaston jäseniä oli paikalla houkuttelemassa toimintaansa uusia jäseniä.

– Veli harrastaa vapaapalokuntaa, ja minäkin halusin mukaan. Tässä toiminnassa oppii paljon uusia asioita, sanoo palokuntanuorten 14-vuotias Ronja Mäkelä.

Lemmikkietsijät-harrastajaryhmä mukanaan Jeti-koira esittelivät koirien tekemää etsintätyötä. Mari Tonteri ja Päivi Maikola kertoivat koirien kolmevuotisessa koulutuksessa opetetun tekemään erilaisia etsintöjä. Esittelypöydällä oli tarjolla hajujenkeruupusseja, joihin toivotaan otettavan talteen eläimen hajua antavaa tavaraa katoamistilanteen varalle.

– Toiminnassa on mukana kaiken rotuisia ja monirotuisia koiria. Vuosien aikana on haettu niin hevosia ja lehmiä kuin koiria ja kissoja, kertoo Mari Tonteri.

Vuonna 1955 perustettu VPK:n naisosasto aloitti syksyllä toimintansa uudelleen. Osastonjohtaja Jenna Ali-Mattila kertoo mukana olevan jo kymmenkunta uutta jäsentä ja toivoo toimintaan lisää väkeä.

– Olemme jo saaneet monenlaista koulutusta paloasemalla, ja meille on tulossa myös ensiapukoulutusta, sanoo Jenna Ali-Mattila.

– Hain työn vastapainoksi mielekästä harrastusta, jolla on yhteiskunnallinen merkitys. Nyt meillä on hyvä pöhinä päällä ja innokkaita toimijoita, sanoo naisosaston Anu Soini.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelun eli Vapepan Raimo Syrjälä kertoi vapaaehtoistyötä tekevien ryhmien tukevan viranomaisia muun muassa kadonneiden etsimisessä ja pelastustoiminnan jälkeisessä auttamisessa. Suomen Punainen Risti toimii yhdysjärjestönä ja koordinoi ryhmien toimintaa.

– Vapepan toimintaan voi tulla mukaan jokainen, joka haluaa auttaa muita käytännönläheisellä tavalla, sanoo Raimo Syrjälä.

Pelastustoimi on vuoden alussa siirtynyt Varsinais-Suomen hyvinvointialueen alaisuuteen. Jarkko Aaltonen, asemamestari, Vakka-Suomen vapaapalokuntien esimies sanoo, ettei siirtymässä ole ilmennyt ongelmia.

– Muutos on hallinnollinen. Se ei näy päivittäisessä toiminnassa. Samat palvelut ja sama väki jatkavat, hän sanoo.

Korjattu 15.2. kello 12.15: Timo Yläpellon nimikkeeksi korjattu puolivakinaisen palokunnan yhteyshenkilö ja yksikönjohtaja.