Elämää ja rakkautta rauhassa – Ukrainalaisen Illia Panchenkon teos ihastutti koulun Talent-kilpailussa

0
Illia Panchenkon teos Live and Love in Peace kertoo toiveesta, että Ukrainassa voisi taas rakastaa ja elää rauhassa.

Tukioppilaat järjestivät Varppeen koulussa ystävänpäivänä Talent-kilpailun. Siihen osallistui myös 13-vuotias ukrainalaislähtöinen Illia Panchenko isolla tussitekniikalla toteutetulla teoksellaan Live and Love in Peace. Teoksessa on kuvattu kaupunki, joka kyllä muistuttaa ukrainalaisia kaupunkeja mutta on peräisin nuoren taitelijan mielikuvituksesta. Teoksen keskiössä on suihkulähde, jonka edustalle on sijoitettu magna-hahmoisia ihmisiä. Ihmishahmot on piirtänyt Nazar Reva.

Illian ajatus teoksen taustalla on paitsi toive siitä, että Ukrainassa voisi taas rakastaa ja elää rauhassa, myös ukrainalaisten kiitollisuus muun maailman tarjomasta tuesta.

Teoksessa kuvatulla aukiolla ei ole kovin paljon väkeä. Toisaalta se on todellisuutta tällä hetkellä Ukrainassa. Valmo-luokassa avustajana toimiva Irina Tsabanova kertoo, että ukrainalaisten kaupunkien aukiot ovat tavallisesti aivan täynnä ihmisiä, niin lapsia kuin aikuisiakin. Sodan vuoksi ihmisiä on kuitenkin liikkeellä vähemmän.

Illia toivoo, että hän saisi teoksensa aukiolle enemmän väkeä.

– Toivoisin, että Nazar voisi piirtää lisää ihmisiä, hän sanoo.

Talent-kilpailun tuomarit kiinnittivät huomiota teoksen ajankohtaiseen teemaan ja sen erinomaiseen tekniikkaan. Tuomarit kehottivat kaikkia tutkimaan teosta lähempää ja katsomaan kaikkia yksityiskohtia.

Illia opiskelee ukrainalaisessa taidekoulussa, ja on voinut jatkaa opintojaan myös Laitilaan saavuttuaan etäopetuksena. Hän kertoo olleensa taidekoulussa seitsemän vuotta ja tekevänsä parhaillaan opintoihin kuuluvaa lopputyötä.

Varppeen koulun ja lukion kuvataiteen opettaja Elisa Huhtanen on kiinnittänyt huomiota Illian lahjakkuuteen. Ukrainalaisnuoret ovat jo osallistuneet tavallisille oppitunneille etenkin taide- ja taitoaineissa, joten Huhtanen on päässyt opettamaan Illiata.

– Hän hallitsee myös tekniikoita todella hyvin, mutta tussitekniikka on hänelle läheisin, Huhtanen kertoo.

Kilpailua varten tehtyä teosta ei ole kuitenkaan tehty kuvataiteen tunnilla vaan Illia on valmistellut sitä muun muassa valmistavan opetuksen tunneilla sekä kotitaloustunneilla ja kotona. Suurikokoinen teos koostuu monesta pienemmästä erillisestä piirustuksesta, mikä on helpottanut sen tekemistä eri paikoissa. Osaset on tällä hetkellä kiinnitetty tummanharmaaseen sermiin, mikä korostaa mustavalkoisen teoksen yksityiskohtia.

Valmo-ryhmän opettaja Mari Lindholm kertoo, että koulussa on käyty keskusteluja teoksen pysyvämmästä sijoittamisesta johonkin koulun seinälle, esimerkiksi ruokalaan.