Kivaa lehteä teette! – Laitilan Sanomien tilaajat lukevat mieluiten paperilehteä

0
Kyselyyn vastanneista 32 prosenttia lukee diginäköislehteä. Paperilehteä luetaan yhä selkeästi enemmän.

Laitilan Sanomien tilaajat lukevat mieluiten paperilehteä. Tämä ilmenee lehden järjestämästä lukijakyselystä, johon tuli vastauksia yhteensä 122. Paperilehteä lukee mieluiten 67 prosenttia vastaajista, diginäköislehteä 32 prosenttia. Vain yksi prosentti vastaajista lukee uutiset ja jutut verkkosaitista. Lukijakysely julkaistiin pari viikkoa sitten ja siihen pääsi vastaamaan verkossa ja paperikaavakkeella.

– Vastauksista voi päätellä, että lukijat kaipaavat paketoitua mediatuotetta. Paperilehdestä ja diginäköislehdestä saa helposti kokonaiskuvan uutiskattauksesta ja juttutarjonnasta. Verkkouutisten seuranta vaatii enemmän omaa uutisseurantaa, päätoimittaja Teija Uitto kommentoi kyselytulosta.

Lehtemme lukijakyselyllä haluttiin kartoittaa, minkälaiset jutut lukijoitamme kiinnostavat, sillä lukijamääristä toimituksemme saa vuosittain tietoa Kansallisesta Mediatutkimuksesta (KMT). Viimeisimmän KMT:n mukaan Laitilan Sanomat on selvästi alueensa ykkösmedia. Se tavoittaa sataprosenttisesti alueen aikuiset asukkaat. Laitilan Sanomien lukijoista 83 prosenttia lukee lehden kotona, 15 prosenttia työpaikalla ja 2 prosenttia kahvilassa, kirjastossa tai muussa julkisessa paikassa.

Lukijakyselyn mukaan Laitilan Sanomien lukijoita kiinnostavat eniten paikallisuutiset, henkilö- ja kulttuurijutut.

– Laitilan Sanomien lukijaprofiili on vastaava kuin muilla paikallislehdillä. Lukijoita kiinnostavat paikalliset asiat ja ihmiset.

Kyselyssä pyydettiin kertomaan, mikä juttu on jäänyt erityisesti vastaajien mieleen. Mieleenpainuvia juttuja ovat olleet muun muassa Kasitien risteystä koskevat jutut, lasten koulujutut, Laitilan kirkkokaivaus, lasten haastattelut sekä Ossi Nyströmin ja Marko Laihisen kolumnit.

Ossi Nyström ja Marko Laihinen ovat molemmat freelancerkolumnisteja.

– Tämä vahvistaa käsitystämme siitä, että lehdessä pitää olla monipuolisesti kirjoittajia eri aloilta, Uitto sanoo.

Vastaajat toivoivat lisää juttuja erityisesti nuorten asioista, luonnosta, liikenteestä, miesten aiheista, eläimistä, kuntasektorin työntekijöistä ja päättäjistä.

Lukijakyselyssä pyydettiin myös yleistä palautetta toimitukselle. Suurin osa vastaajista oli tyytyväinen lehteen. Toimitus sai sellaista palautetta kuin ”Kivaa lehteä teette”, ”Jatkakaa samaan malliin”, ”Hiukan on ohut lehti välillä, ja saisi olla vähemmän kilpaurheilua”, ”Hyvä paikallislehti”, ”Monipuolisia paikallisia asioita” ja ”Lehti on naistenlehtimäinen, voisi olla enemmän myös miehiä kiinnostavia aiheita”.

– Saimme lukijakyselystä hyvää osviittaa, minkälaista juttuja lehdeltä odotetaan. Erityisesti mieltä lämmitti, että niin moni koki tärkeäksi vastata ja tottahan aina kehut mieltä lämmittävät. Myös kritiikki on tärkeää, päätoimittaja kiittelee.

Kyselytuloksia

  • Laitilan Sanomien tilaajat tilaavat yleisimmin yhtä tai kahta lehteä. Niistä, joille tulee useampi lehti 53 prosenttia kertoi lukevansa Laitilan Sanomat ensimmäisenä, 37 prosenttia kertoi, että lehtien lukujärjestys vaihtelee ja 10 prosenttia lukee ensin toisen lehden.
  • Kyselyyn vastanneista 21 prosenttia seuraa urheilu-uutisia Laitilan Sanomista, yritys- ja ruokajutut kiinnostavat 32 prosenttia. Pääkirjoitukset ja kolumnit lukee 38 prosenttia. Mielipidekirjoitukset lukee lehdestä joka toinen.
  • Lehden ajanvietepalstoista seuratuimmat ovat: yhdistyspalsta (74%), pilapiirrokset (48%) ja ristikko (25%).