Klapihommia

0

Timo Rantanen

Nyt on taas paras aika vuodesta hankkia polttopuita. Ilman kosteus on pienimmillään tähän aikaan vuodesta.

Puut voi hankkia ostamalla valmiina tai itse tekemällä. Omat polttopuuni on metsästä kaadettu ja tuotu pihalle kasaan, kolmen metrin mittaiseksi katkottua koivua, halkaisijaltaan 15–25 cm.

Isoisäni teki puut halkosahalla ja pitkävarrellisella kirveellä, mutta itse olen konefriikki. Aloitan työn käynnistämällä talven yli seisseen, yli 50 vuotiaan traktorin.

Akku paikoilleen, kone pyörähtää muutaman kerran, moottori hörähtää käyntiin. Pakoputkesta tulee hetken savua kunnes käynti tasaantuu. Kytkin pohjaan, vaihde päälle. Klapikone taakse ja traktori kasan viereen, ulosotto päälle, jolloin sirkkeli alkaa pyörimään.

Otan ensimmäisen rungon syliini ja nostan sirkkelissä olevaan telineeseen. Pitkäksi jätetyt oksan varret häiritsevät kunnes saan puun oikeaan kohtaan. Työnnän puun terän kylkeen ja ensimmäinen klapi tippuu telineeseen odottaen halkaisua.

Kun runko on katkottu määrämittaan, siirryn koneen kairapäähän. Ensimmäinen klapi käteen ja kairan kylkeen. Miten hienosti halkeaa tuo valkokuorinen puun pala!

Kun kaikki puut on klapitettu, on aika ihailla päivän saavutusta, siivota pois sahanpurut pihalta ja käyttää puutarhassa hyödyksi.

Juhannuksen aikoihin puut korjataan sisälle. Tätä ennen puupino on peitelty useamman kerran sateelta piiloon kevytpressuilla ja narun pätkillä.

Polttopuissa on se hyvä puoli, että ne lämmittävät kolme kertaa. Ensimmäisen kerran metsässä kaadettaessa, toisen kerran klapitettaessa ja kolmannen kerran saunan tai takan pesässä. Nykyisillä polttoaineiden ja sähkön hinnoilla harrastus on kannattavaa.

Polttopuut tuodaan sitten aikoinaan sisälle, mieluiten 1–2 päivää ennen käyttöä, jotta kosteus poistuu ja syttyvät paremmin.

Paras polttopuu on mahdollisimman kuivaa. Kuivumiseen vaaditaan keleistä riippuen kesä tai pari. Kun puhutaan ylivuotisesta polttopuusta, se on kuivunut vähintään kaksi kesää. Kuiva klapi kolahtaa toista klapia vasten napakasti ja terävästi.

Puiden mukana saattaa tulla erilaisia hyönteisiä, hämähäkkejä, kovakuoriaisia, kärpäsiä. Puissa itsestään ei elä hyönteisiä vaan moni eläin on puupinosta löytänyt hyvän talvehtimispaikan.

Puut kaadetaan kun puu on lepotilassa, pilkotaan useampaan pieneen osaan ja jos ne kuivataan hyvin, tämäkin ongelma on vältettävissä. Pahempi ongelma on, jos klapit ovat päässeet homeeseen. Niitä en suosittele viemään asuintiloihin.

Entisille sukupolville talvisten polttopuiden hankkiminen oli välttämätön, raskas kotiaskare. Nykyisillä sähkön ja energian hinnoilla se on tämän päivän pirtinlämmittäjille rahaa säästävä ja rentouttava hyötyliikunnan laji.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtaja.