Kolmen päivän selviytymisvara

0

Tiistaina 7.2. Suomessa vietetään ensimmäistä valtakunnallista Varautumispäivää. Päivällä on myös teema ja se kuuluu: Varaudu edes vähän.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK) muistuttaakin, että varautuminen ei vaadi ihmeitä. Kun on varautunut sähkökatkoon, on varautunut jo moniin eri häiriötilainteisiin.

Varautumispäivänä muistutetaan virastojen ja järjestöjen yhteisestä suosituksesta, jonka mukaan kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti vähintään kolme vuorokautta eli 72 tuntia.

SPEK neuvoo varaamaan ainakin muutaman litran pullovettä, huoneenlämmössä säilyvää syömävalmista ruokaa, valonlähteen, patteriradion, varavirtalähteen sekä vähän käteistä. Lisäksi on hyvä varmistaa, että kotoa löytyy kolmen päivän tarpeiksi esimerkiksi käytössä olevia lääkkeitä.

Varautumisessa olennaista on ennakointi ja siksi kannattaakin jo etukäteen miettiä, miten esimerkiksi toimitaan kylmenevässä asunnossa tai mistä tietoa saa mahdollisessa häiriötilanteessa.

“Varautuminen ei vaadi ihmeitä. Kun on varautunut sähkökatkoon, on varautunut jo moniin eri häiriötilainteisiin.”

Suomessa on järjestetty 72 tuntia -koulutuksia ja SPEK kertoo suomalaisten osallistumisinnokkuuden kasvaneen viime vuosina. Koulutuksiin on osallistuttu aiempaa aktiivisemmin ja varautumiskoulutuksia on myös pidetty aiempaa enemmän.

Kolmen päivän varautumispaketti riippuu kunkin elämäntilanteesta; muun muassa asumismuodosta ja kodin lämmitysjärjestelmästä, mahdollisista sairauksista, entä asuuko yksin vai elääkö parisuhteessa ja onko lapsia ja jos on, minkä ikäisiä.

Varautumispakettiin kannattaa valita tuotteita, joita kodissa muutenkin käytetään tai joiden tietää tulevan käytetyiksi. Niinpä kun esimerkiksi ruokavaran parasta ennen -päiväykset lähestyvät, tulevat tuotteet arjessa käytetyksi ja säästytään hävikiltä. Ja sitten se olennainen asia: pitää muistaa myös täydentää varautumispaketti uusilla tuotteilla.

Solina Saarikoski
solina.saarikoski@laitilansanomat.fi