Kotimainen ruokaketju toimivaksi ja suomen kieli kunniaan – Perussuomalaisten kansanedustajat Laitilassa

0
Ville Tavio ei halua Suomeen lisää ruokalähettejä ulkomailta. Ritva "Kike" Elomaa haluaa suomalaisten saavan jatkossakin syödä kotimaassa tuotettua ruokaa.

Eija Eskola-Buri

Laitilalaiset saivat lauantain kauppareissullaan tavata perussuomalaisia kansanedustajia. Paikalla oli Varsinais-Suomen neljästä perussuomalaisesta edustajasta kaksi, kansanedustajat Ritva ”Kike” Elomaa ja Ville Tavio. Juttukaveria ei kummaltakaan puuttunut, ja teltassa kävi puolenpäivän aikaan melkoinen kuhina.

Vaalit käydään nyt poikkeuksellissa kriisioloissa ja perussuomalaisten teltalla arveltiin, että äänestysprosentti saattaa näissä vaaleissa kohota.

Neljännelle kaudelle pyrkivä Elomaa kantaa huolta maataloustuottajien elinkeinon säilymisestä. He saavat työstään aivan liian vähän rahaa ja hintakilpailu on kovaa.

– Lisäksi vielä sähkön hinta on hullun lailla noussut, mikä ei helpota tilannetta, hän kuvailee.

Omavaraisuuden tärkeä merkitys on Elomaan mukaan onneksi nyt Venäjän hyökkäyssodan aikana ymmärretty. Hän painottaa, että kotimaisen ruoantuotannon turvaamisesta on pidettävä hyvää huolta ja ilman suomalaista maataloutta se ei onnistu,

Koko elintarvikeketju pellolta kuluttajan pöytään pitää saada Elomaan mukaan toimimaan kaikkia osapuolia hyödyttävällä tavalla.

– Kysymys on siitä, että me kuluttajat saamme jatkossakin ostaa kotimaisia elintarvikkeita ja syödä Suomessa tuotettua ruokaa.

Elomaan mukaan kotimaisia raaka-aineita pitää ottaa nykyistä enemmän käyttöön esimerkiksi kouluruokailussa.

– Suomalaiset, puhtaat ja laadukkaat elintarvikkeet ovat myös hyvä vientituote. Ruokaketjulla on myös iso työllistävä vaikutus.

Häntä harmittaa, että tuottajat saavat yhä kuulla syytöksiä ympäristön pilaamisesta, vaikka he ovat tehneet investointeja ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Entiselle kilpaurheilijalle ja sairaanhoitajalle läheinen aihe eduskuntatyössä on ollut kansalaisten hyvinvointi. Hän iloitseekin, että on voinut omalla panoksellaan olla edistämässä muun muassa liikuntapaikkojen rakentamista.

”Ai, sinä olet Sainion Arvon tyttöjä”, eräs teltassa lauantaina piipahtanut kävijä tervehti häntä lauantaina.

Lokalahtelaisen maatilan tyttö sai kipinän politiikkaan lapsuudessaan. Hänen isänsä oli SMP:n kansanedustaja.

Ville Tavio valittiin ensimmäisen kerran eduskuntaan vuonna 2015. Hänen mielestään vaalien ykkösasioita ovat turvallisuus ja talous.

– Kuljemme nyt turvallisuudessa Ruotsin tiellä ja taloudessa Kreikan tiellä, hän sanoi viitaten naapurimaan katuväkivaltaan ja Suomen velkaantumiseen.

Hän pitää huolestuttavana vieraskielisten oppilaiden määrän kasvua suomalaisissa kouluissa.

– Suomessa on voitava puhua suomea ja suomen kielen asemasta on pidettävä huolta.

Maahanmuuttajat ovat Tavion mukaan tervetulleita, jos he hyödyttävät kansantaloutta eivätkä siirry sosiaaliturvan asiakkaksi. Tällaisia ovat hänen mukaansa korkeasti koulutetut, kuten it-alan väki ja koodarit, joista on pulaa.

– Haluamme puolustaa oman maamme työttömiä. Emme tarvitse tänne lisää ulkomailta tulevia ruokalähettejä.

Ruokalähettejä käyttävät lähinnä isojen kaupunkien ravintola-alan yritykset, jotka tarjoavat asiakkaille mahdollisuuta tilata ruoka-annoksia kotiin kuljetettuna.

Säästökohteita hän näkee pakolaispolitiikassa, puoluetuissa ja kehitysavussa. Lisäksi Yle on saatava kulukuurille.

– Ministeriöiden on noudatettava tiukempaa taloutta. Tehostamista saataisiin aikaan ympäristöministeriön ja maa-ja metsätalousministeriön yhdistämisellä. Samalla saataisiin estettyä EU:n pyrkimys ottaa haltuun kansallinen metsäpolitiikka. Ilmastoasiat eivät saa mennä kansallisen edun edelle, hän sanoo.