Kuvataidetta siitä, mihin runous päättyy – Laitilan kaupunginjohtaja Lauri Katteluksen esikoisnäyttely avataan ensi viikolla

0

Laitilan kaupunginjohtaja Lauri Katteluksen esikoisnäyttelyn Rajakyyhkyn avajaisia vietetään ensi viikon keskiviikkona. Kattelus kertoo kirjoittamisen olevan hänelle luontaisin ilmaisun muoto, mutta myös kuvataide on kulkenut mukana lapsuudesta asti. Hän kertoo olleensa kuvataidekoulussa alakouluikäisenä.

– Maalaaminen on kiinnostanut aina ja olen maalannut tauluja, mutta tässä mittakaavassa tämä näyttely on ensimmäinen.

Kattelus kuvaa näyttelynsä jatkavan kuvataiteen keinoin siitä, mihin runous päättyy.

– Reilu vuosi sitten aloin kirjoittaa dystooppisia runoja. Niihin liittyen tuli ajatus, että olisi kiva taas vähän maalata. Runojen ilmaisu tuntui vaativan kuvallista ilmaisua. Teokset eivät ole runojen kanssa yksyhteen, mutta runossa ja maalauksessa on aina sama teema.

Näyttelyssä on kahdenlaisia teoksia. Toiset ovat kookkaita kankaalle akryyliväreillä maalattuja teoksia ja toiset pienempiä paperille maalattuja kuvia. Jokainen kuva on oma teoksensa, mutta taulut muodostavat myös ehjän kokonaisuuden.

Kattelus kertoo näyttelyn kommentoivan maailman tilaa.

– Siinä haetaan ihmisen ja luonnon välistä rajaa ja toisaalta ihmisen itselleen rakentamia rajoja.

Kattelus kertoo lukeneensa viime vuonna Nuoresta Voimasta esseen, jossa Janne Löppönen kirjoitti, miten ihmiset tarvitsevat parempia dystopioita. Hollywood esittelee elokuvissaan yhtäkkisiä jonkin luonnonmullistuksen tai muun äkkinäisen tapahtuman seurauksena tapahtuvasta maailman muuttumisesta.

Ehkä realistisempi dystopia olisi kuitenkin arkisten asioiden pikkuhiljainen muutos.

– Esimerkiksi yhdessä näyttelyn teoksessa kuvataan sitä, miten Burgundin viinirinteet ovat yhtäkkiä pakolaisleirejä. Olemme tottuneet siihen, että tuotteet kuten vaikkapa viini ovat olemassa, vaikka viinintuotanto on todella lyhyessä ajassa muuttunut ihan valtavasti.

Viini näyttelee Katteluksen esikoisnäyttelyn puitteissa isoa roolia, sillä näyttely järjestetään Vinho Viinibaarissa. Jokaiselle teokselle on etsitty oma viinipari. Kun jokaiselle taululle on oma runo- ja viiniparinsa, samaa teemaa voi yhtäaikaisesti katsella, haistella, maistella ja kuulostella.

– Samassa yhteydessä järjestetään myös wine tasting, jossa maistellaan osaa näistä viineistä.

Kattelus kuvaa itseään harrastelijataiteilijaksi ja hänen mukaansa yksi näyttelyn ajatuksista onkin pohtia, mikä on tällaisen taiteen rooli.

– Tarkoitus on tuoda esiin, miten moninaista taiteen tekeminen on ja asettaa teokset julkiseen näyttelyyn eli myös arvostelulle alttiiksi.

Kattelus toivoo näyttelylleen hyvää vastaanottoa, mutta samalla hän haluaa tuoda näkyväksi eron ammatti- ja harrastajataitelijuuden välillä.

– Jos jossain tämä näyttely onnistuu niin toivottavasti siinä, että se toisaalta tuo taidetta esille, mutta lisäksi toivon sen kirkastavan arvostusta ammattitaidetta kohtaan.

Jos on seurannut Kattelusta sosiaalisessa mediassa, on voinut huomata syntymässä olevan tarinan kaupunkihamsteri Maximilianista.

Kyseessä on Katteluksen pojalleen kirjoittama jatkokertomus.

– Siinä yhdistyy lastentarinan kirjoittaminen ja kuvituskuvien maalaaminen. Se on hauska konsepti.