Kynnys väkivaltaan madaltunut

0

Lounais-Suomen poliisin tiedotustilaisuudessa keskusteltiin pitkään nuorten väkivaltaisen käytöksen lisääntymisestä alueella. Viime vuoden elokuussa poliisi tiedotti, että nuorten käytös on väkivaltaisempaa kuin kertaakaan aiemmin Lounais-Suomessa. Herättelevä otsikko ei ollut tuulesta temmattu vaan se nojasi 18 vuoden tilastoihin.

Apulaispoliisipäällikkö Maria Hoikkalan mukaan nuorten kynnys käyttää väkivaltaa konfliktitilanteessa on selvästi madaltanut. Vastauksia siihen, miksi väkivaltaisuus on lisääntynyt nuorten keskuudessa, ei Hoikkalalla tai poliisipäällikkö Risto Lammilla ollut. Lammi huomautti, että ratkaisut valtakunnallisen ilmiön selättämiseen ovat yhteiskunnan rakenteissa eli ne liittyvät perheille tarjottavaan tukeen, koulujen luokkakokoihin, terveydenhuollon ja muun muassa psykologipalveluiden saatavuuteen. Hän toi esiin, että esimerkiksi päihdepalveluihin pääseminen voi olla sinne itse pyrkivällekin nuorelle lähes mahdotonta.

Nuorten auttaminen lähtee kodeista. Lammi kehottaa vanhempia luottamaan lapsiinsa, mutta nuoret tarvitsevat myös läsnäoloa ja valvontaa. Kodeissa on hyvä tietää missä lapsi on sekä fyysisesti että virtuaalisesti. Hoikkala muistuttaa, että vanhempien tulee olla kiinnostuneita nuorten elämästä.

Poliisi on panostanut viime vuonna ennaltaehkäisevään toimintaan, jonka yhtenä kohderyhmänä ovat nuoret. Poliisi on myös tavoittanut nuoria virtuaalisten oppituntien avulla eri puolilla Lounais-Suomea. Poliisi on myös lisännyt omaa näkyvyyttään sekä kaduilla että internetissä. Tällä pyritään ennaltaehkäisemään rikoksia, häirintää ja väkivaltaa niin yleisillä paikoilla kuin verkossakin.

Ennaltaehkäisyn tulokset eivät aina näy tilastoissa heti, joten pitää vain luottaa siihen, että niitä syntyy pitkällä tähtäimellä. Näyttää siltä, että tätä luottamusta löytyy Lounais-Suomessa.

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi