Lähi-Tapiolan kysely: Nuoret harrastajat ovat ahdingossa

0

Huoli nuorten harrastustoiminnan kustannuksista on Lähi-Tapiolan vastavalmistuneen kyselyn mukaan Länsi-Suomessa suurta.

LähiTapiola Länsi-Suomen 50 000 euron lahjoitushakuun tuli kuukaudessa 215 hakemusta noin 200 eri yhdistykseltä. Hakijoita oli jokaisesta yhtiön toimialueen kunnasta. Laitilasta hakemuksia tuli kymmenen ja Pyhärannasta kaksi.

– Monet kertovat koronan vähentäneen harrastajamääriä, ja sen jälkeen vielä yleisen hintatason nousun kasvattaneen kustannuksia. Tämä yhdistelmä on ollut myrkkyä, ja joidenkin yhdistyksien koko toiminta on vaakalaudalla. Voi siis hyvin sanoa, että avun tarve on seudullamme lasten ja nuorten harrastustoiminnassa ilmeinen, Lähi-Tapiola Länsi-Suomen viestintäpäällikkö Toni Salminen sanoo.

Hakemusten runsas määrä yllätti myös yhtiön itsensä.

– Tiesimme toki tuelle olevan tarvetta, mutta siitä huolimatta määrä löi meidät ällikällä.

Suurin määrä eli yli puolet hakemuksista tuli Porista, Raumalta ja Eurasta. Väkilukuun suhteutettuna eniten hakemuksia saapui Nakkilasta, Pomarkusta ja Eurasta. Pienimmät yhdistykset olivat noin kymmenhenkisiä, suurimmissa puolestaan oli yli tuhat jäsentä.

Lähi-Tapiola Länsi-Suomi julkistaa lahjoitusten saajat maaliskuun alkupuolella.

Avun tarve ja huolestuneisuus näkyvät lahjoitushaun lisäksi Lähi-Tapiolan tuoreimmassa Arjen katsaus -kyselyssä. Kaikista vastaajista 31 prosenttia kertoo, että lasten ja nuorten harrastukset ovat liian kalliita tai niihin ei ole varaa. Yhteensä 21 prosenttia kertoo joutuneensa karsimaan lasten harrastuksista hintojen nousun vuoksi.

Länsi-Suomen osalta luvut ovat valtakunnan korkeimpia: 37 prosenttia kertoo harrastuksien olevan liian kalliita ja 26 prosenttia on jo joutunut karsimaan harrastustoiminnasta. Kyselyn tulosten mukaan murheet ovat länsisuomalaisille yhteisiä talouden vuositulojen suuruudesta riippumatta.