Laitilan asukasbudjetissa 30 000 euroa lapsille ja nuorille – Kuntalaiset saavat ehdottaa, mihin rahat käytetään

0
Viime kesänä asukasbudjetista rahoitettiin viisi Laitila laulaa -tilaisuutta. Kuva: Jenna Westerlund

Laitilan kaupunki toteutti viime vuonna ensimmäistä kertaa osallistavaa budjetointia. Asukasbudjetti, jossa kuntalaiset saavat ehdottaa investointikohteita, toteutetaan tänä vuonna toista kertaa.

Tämän vuoden teemana on lasten ja nuorten hyvinvointi. Asukasbudjettiin on varattu 30 000 euroa.

– Osallistavasta budjetoinnista tehdään kaupungissa vuosittainen toimintatapa tukea kuntalaisten hyvinvointia. Jatkossa sitä tehdään nimellä ”Yhdessä enemmän”, Laitilan kaupunki tiedottaa.

Tarkoituksena on mahdollistaa asukkaiden vaikuttaminen omaa hyvinvointiin.

– Ehdottaa voi yksittäistä tapahtumaa tai toimintaa, esimerkiksi harrasteryhmä kuitenkin niin, että se kohdistuu kuluvalle vuodelle 2023.

Myös konkreettisia hankintoja voi ehdottaa, esimerkiksi leikkipuistoon tai koulun pihalle välineitä. Kaikki Laitilan asukkaat voivat osallistua prosessiin.

– Kaupunki toivoo, että itse kohderyhmän edustajatkin innostuvat tekemään ”yhdessä enemmän” ja ehdottamaan ja äänestämään toivomiaan toteutuksia.

Näin prosessi etenee

  • Ensiksi kerätään ehdotuksia 1.–12.3. maaliskuuta.
  • Ehdotukset työstetään äänestystä varten, muun muassa käydään läpi toteutuskustannukset.
  • Ehdotuksista toteutetaan äänestys 27.3.–9.4.
  • Tulokset julkaistaan 11. huhtikuuta.
  • Kaupunginhallitus päättää toteutettavat ideat 17.4.
  • Prosessi hoidetaan sähköisesti. Apua osallistumiseen annetaan tarpeen mukaan kirjastossa.

Laavu ja ulkokuntosali valmistuvat kevään edetessä

Viime vuonna rahaa käytettiin 100 000 euroa ikäihmisten hyvinvointia edistäviin toimiin. Kokemukset prosessista olivat Laitilan kaupungin mukaan myönteisiä.

Ikäihmisille järjestettiin enemmän toivottua toimintaa: konsertteja, päivätansseja, it-opastusta, yhteislaulutilaisuuksia ja elokuvien päivänäytöksiä. Viimeistelyä vaille valmiit ovat myös Vähä-Tulejärven laavu ja keskustaan tuleva ulkokuntosali. Laavu ja ulkokuntosali valmistuvat kevään edetessä ja säiden ollessa suosiollisempia.