Lapsiperheiden palvelut Pyhärannassa tänään ja tulevaisuudessa

0

Sanomalehti Länsi-Suomi etusivulla lauantaina 28.1.2023 kertoi kolmen koulun kokonaisuuden olevan vaakalaudalla Pyhärannassa. Lehti uutisoi etusivun otsikolla asian, joka on peräisin tilakonsultin tekemästä selonteosta Pyhärannan kouluverkostossa. Varsinaisessa uutisessa on korostettu vielä erikseen, miten vaihtoehtoina on palveluiden hiivuttaminen, keskittäminen tai yhteistyö naapurikuntien kanssa.

Uutinen on koostettu ottaen huomioon ainoastaan tilakonsultin selonteko. Kukaan ei ole artikkelia kirjoittaessaan muistanut, että yhtään tämän suuntaista päätöstä ei ole kunnassa tehty.

Tilakonsultti on laskenut rakennusten käyttötehoja. Esimerkkinä Reilan ja Ihoden koulujen ruokalatilat, jotka on laskettu olevan tehottomassa käytössä kouluissa. Konsultin kertomat mahdolliset oppilasmäärät kouluissa eivät missään kohtaa ole todellisia, ottaen huomioon, että kouluissa halutaan säilyttää liikunta-, ruokailu- ja käsityötilat.

Pyhäranta on tästä selvityksestä huolimatta kunta, joka halutessaan voi tarjota ainutlaatuista vetovoimaa idyllisenä maalaiskuntana, hyvien liikenneyhteyksien päässä, tarjoten tarvittavat palvelut lähellä. Profiloitumalla kaupunkien sylissä olevaksi rauhan tyyssijaksi, pystymme olemaan houkutteleva vaihtoehto asettua pidemmäksikin aikaa.

Kunnan vetovoiman ja ennen kaikkea pitovoiman edellytyksenä ovat kuitenkin palvelut, jotka tarjotaan kuntalaisille lähellä heitä, laadukkaina ja asianmukaisissa olosuhteissa. Kunnan maantieteellinen muoto elää kolmen kyläkeskittymän – Reila, Rohdainen ja Ihode – kautta. Palvelut on tarjottava kaikissa näissä, samanlaisina, kaikille kuntalaisille.

Päivähoito, aamupäivä- ja iltapäivätoiminta sekä alakoulu ovat palveluita, joita meidän on mahdollista edelleen tarjota kaikissa kolmessa kylässä, kuten tähänkin asti. Palveluiden kehittäminen ja turvaaminen myös tulevaisuudessa tarvitsee kuntaan lisää palveluita käyttäviä lapsiperheitä. Vain uskomalla tulevaisuuteen ja satsaamalla siihen, voimme saada paremman huomisen, esimerkiksi asukasmäärän muodossa.

Me allekirjoittaneet emme ole heittämässä kirvestä kaivoon ja luovuttamassa, vaan ymmärrämme, että tilakonsultin lausunto oli vain toteamus neliöiden tehokäytöstä, ei päätös Pyhärannan tulevaisuudesta. Me haluamme toimia kuntalaisten etua ajatellen, kuntaa kehittäen ja markkinoiden, palvelut säilyttäen, jotta meillä olisi valoisampi huominen omassa, itsenäisessä Pyhärannassa.

Valtuutetut Piia Gottschalk, Anna Kim, Jyrki Nurmi, Mika Alitalo, Hannele Koivula, Lauri Juhola, Tino Halminen, Ville Aerila ja Miikka Roos