
Tänään vietetään laskiaistiistaita. Laskiaisen viettoon kuuluvat perinteisesti mäenlasku, hernekeitto, pannukakku ja tietysti laskiaispulla. Laitilan Sanomat valitsi laitilaisesta ruokakaupasta sattumanvaraisesti neljä laskiaispullaa, joista kaksi olivat gluteenittomia ja kaksi vehnäisiä. Yksi kätki sisäänsä mantelimassaa ja toiset eri makuisia ja koostumukseltaan erilaisia vadelma- ja mansikkahilloja. Kokeellisempia täytteitä, kuten kinuskia ei tähän testiin kelpuutettu. Testin ulkopuolelle rajattiin myös kahviloiden tuoreet laskiaispullat, koska tuoreet pullat ja kauppaan leivotut herkut ovat kaksi eri tuotetta.
Pullaraadissa mielipiteensä pääsivät lausumaan tuottaja Iida Kauppi, toimittajat Solina Saarikoski ja Hanna Hyttinen sekä Kiinteistötoimisto Asko Vainiossa työskentelevä Mari Sainio.
Aidolla kermavaahdolla ja vadelmahillolla täytettyä Salosen leipomon pullaa testiryhmä kuvaili kotitekoisen näköiseksi.
– Tässä pullan lakki ja alapuoli ovat tasavertaiset, testiryhmä pohtii tarkastellessaan pullaa.
Pullan maku ilahduttaa testaajia. Se ei ole testiryhmän mukaan kuivaa ilman kermavaahtoakaan. Pullassa myös maistuu kardemumma – aivan niin kuin pitääkin.
– Tämä on pehmeä, Sainio huomaa.
– Tuoreen pullan oloinen. Ei ole kotipullan voittajaksi, mutta kaupan pullaksi hyvä, Saarikoski lisää.
Myös aito kermavaahto saa kehuja.
– Hillossakin on myös sopivasti kirpeyttä, Saarikoski kertoo.
Testin ainoa Leipomo ja Konditoria Sarpin mantelitäytteinen pulla erottui täytteensä vuoksi luonnollisesti joukosta. Pullan ulkonäköä kuvailtiin juhlavaksi. Pulla on myös laskiaispullatestin suurin ja muhkein.
– Ehkä kotonakin voisi sirotella tomusokeria pullan päälle, Kauppi pohtii.
Runsas kermavaahto ja hyvänkokoinen mantelisilmä tekevät pullasta pehmeän ja sopivasti kostean. Pullan maku ei kuitenkaan yllä yhtä korkealle kuin Salosen pullassa.
Sainio kertoo, että hänen äitinsä teki aina mantelitäytteisiä pullia, ja siksi ne ovat hänelle niitä oikeita laskiaispullia. Kauppi, Saarikoski ja Hyttinen muistelevat, että heillä on kotona aina ollut hillotäytteisiä pullia.
Laitilan Leivän gluteenittoman laskiaispullan ulkonäkö toi testiryhmälle mieleen laskiaispäivän mäenlaskuineen ja hyvine eväineen. Pulla muistuttikin ulkoisesti kotitekoista laskiaispullaa.
– Tässä on erilainen koostumus kuin kahdessa aiemmassa, Kauppi sanoo maistettuaan.
Testiryhmä toteaakin, ettei gluteenittomia ja vehnäisiä pullia voi verrata keskenään, koska ne ovat täysin erilaisia tuotteita.
– Hillo on hyvää, Saarikoski sanoo saaden kollegoiltaan kannatusta.
Kasvirasvapohjainen vaahto ei testiryhmää sävähdyttänyt vaan he jäivät kaipaamaan aidon kermavaahdon makua.
– Ehkä tämä vaatisi kahvia kaveriksi, Kauppi pohtii lopuksi.
Porokylän gluteeniton pulla oli testatuista pullista kaikkein pienin. Pieni koko herätti vähän kahtalaisia mielipiteitä. Toisaalta pohdittiin, että pulla on ulkomuodoltaan pieni ja nätti, mutta toisaalta pulla näytti vähän liiankin pieneltä esimerkiksi Sarpin suuren pullan vieressä.
Vaikka testiin oli valikoitunut kaksi gluteenitonta pullaa, ne olivat koostumukseltaan ja maultaan hyvin erilaiset.
– Tästä tulee mieleen joku kahvikakku, Saarikoski pohtii Porokylän pullaa maistettuaan.
Porokylän pullassa maistui voimakkaasti kardemumma, mikä saa testiryhmältä kiitosta.
Laitilan Sanomien testiryhmä yllättyi siitä, miten erilaisia versioita laskiaispäivän herkusta löytyy kauppojen hyllystä.
Ryhmä rohkaisee kaikkia Laitilan Sanomien lukijoita maistelemaan erilaisia laskiaispullia. Laskiaispullien maistelemisesta saa helposti hauskaa yhteistä tekemistä vaikka hiihtoloman ajaksi.
Leipomo Salosen laskiaispulla
- Leivottu Turussa
- Paketti: Kaksi pullaa
- Paino: 220 g
Arvio
+ Pulla oli hyvin pehmeä ja hyvänmakuinen
+ Pulla oli tasainen eli ylä- ja alapuoli ovat samankokoiset
+ Kermavaahto oli hyvänmakuista
– ei ole kotipullan voittajaksi
Leipomo ja konditoria Sarpin laskiaispulla
- Leivottu Porissa
- Paketti: Kaksi pullaa
- Paino: 240 g
Arvio
+ Perinteikäs
+ Erottui joukosta mantelimassatäytteellään
+ Ulkomuodoltaan kaunis ja juhlava
– Pulla oli aavistuksen kuivempi kuin testin toinen vehnäinen pulla
Porokylän gluteeniton laskiaispulla
- Leivottu Lieksassa
- Paketti: Kaksi pullaa
- Paino: 180g
Arvio
+ Pullan koostumusta kuvattiin suussasulavaksi ja pullassa maistui kardemumma
+ Pulla oli ulkomuodoltaan pieni ja nätti
+ Mansikkahillosta tuli jäätelö ja kesä mieleen
– Pulla jäi kaipaamaan kunnollista kermavaahtoa
Laitilan Leivän gluteeniton laskiaispulla
- Leivottu Laitilassa
- Paketti: Kaksi pullaa
- Paino: 200g
Arvio
+ Pulla näyttää ihan kotitekoiselta
+ Pisteitä paikallisuudesta
+ Sopivankokoinen
+ Hillo maistui hyvältä
– Pulla olisi ollut paremman makuinen, jos siinä olisi ollut aitoa kermavaahtoa