Loma on yhteensovittamista

0

Ensi viikolla vietetään koulujen hiihtolomia. Tai eiväthän ne nykyisin mitään hiihtolomia ole, vaan talvilomia.

Alun perin hiihtolomat olivat oikeasti hiihtolomia. Kauniaisissa järjestettiin jo 1910-luvulla yhden päivän hiihtoloma, joka oli varattu nimenomaan hiihdolle. Liikuntatieteellisen Seuran tietojen mukaan voimistelunopettaja Santeri Hirvonen ehdotti vuonna 1926 Kouvolassa pitempää hiihtolomaa. Hänen ehdotustaan lähti viemään eteenpäin urheiluvaikuttaja Lauri “Tahko” Pihkala. Ensimmäistä kertaa hiihtolomaa vietettiin virallisesti oppikouluissa vuonna 1933 ja vuotta myöhemmin kansakouluissa.

Talviloma on koululaisille hyvä tauko joulun ja pääsiäisen välissä. Vanhemmat usein ajattelevat, että lomalla pitää lähteä jonnekin. Lasten odotukset voivat olla toisenlaiset. Pienten lasten mielestä matkustaminen on usein vain raskasta. Paljon mukavampaa lapsista olisi rakentaa pihaan lumi-iglu tai olohuoneeseen maja, käydä saunassa keskellä päivää ja jäähyjuoksut nakupelleinä pihalla.

Jos vanhemmat ovat suunnitelleet koko perheelle ohjelmaa, teinit haluavatkin ehkä viettää aikaa kavereittensa kanssa. Mannerheimin Lastensuojeluliitto on suositellut, että perheissä keskusteltaisiin ennen lomaa jokaisen lomatoiveista. Jos yhteistä toivetta ei löydy, jokainen perheenjäsen voisi päättää yhden lomapäivän ohjelman.

Kaikki vanhemmat eivät saa vapaata koululaisten talvilomaviikolla. Perheen yhdessäolo on tärkeää, mutta toisaalta on ymmärrettävää, että työpaikoilla ei ole aina mahdollisuutta antaa kaikille vanhemmille lomaa yhtä aikaa. Ehkä silloin perheen talvilomaelämyksen voisi järjestää viikonloppuna.

Teija Uitto