“Maatalouden maailmanloppupuheet turhia” – Ministeri Antti Kurvisen mielestä Suomi voisi lisätä merkittävästi elintarvikkeiden vientiä

0
Laitilan kaupunginjohtaja Lauri Kattelus (oik.) toivoi, että Kasitien Laitilan risteys pääsisi kiireellisten hankkeiden joukkoon. Ministeri Antti Kurvinen totesi ymmärtävänsä tilanteen.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen söi Laitilassa maanantaina hyvällä ruokahalulla vakkasuomalaista lähiruokaa, vihanneksia ja lohikeittoa.

– Tuen suomalaisia maataloustuottajia, hän vitsaili hakiessaan lisää maitoa.

Lounaalla Kurvinen nosti puheenaiheeksi sen, miten Suomen maataloudesta ja elintarvikealasta annetaan julkisuudessa nyt väärää viestiä.

– Kannattavuushaasteita on ollut maataloudessa jo pitkään. Elintarvikeala koki iskut jo ennen muuta elintarvikealaa. Vedenjakaja oli vuosi 2014, kun Venäjä miehitti Krimin.

Kannattavuushaasteet eivät ole kuitenkaan ruoka-alan kokonaiskuva. Kurvinen näkee ruokatuotannolla ja elintarvikealalla itse asiassa paljonkin potentiaalia.

– Toivon, että maailmanlopun puhe maatalouden ja elintarvikealan ympärillä vähenisi. Alalla on kasvun mahdollisuuksia erittäin paljon. Laitila on hyvä esimerkki hienoista tarinoista, isoista ja kehittyvistä tiloista sekä kiinnostavasta elintarvikkeiden jalostuksesta, hän kehui.

Suomi tarvitsee ministerin mukaan lisää bisnesvaistoisia maatalousyrittäjiä, sillä Suomella on paljon kirittävää.

– Elintarvikeala on vahva tukijalka, josta voi ammentaa uutta. Se ei ole mikään auringonlaskun ala. Olen huolissani siitä, että nuoret voivat saada väärän kuvan maataloudesta ja elintarviketeollisuudesta. Pitäisi enemmänkin avata niitä mahdollisuuksia, mitä elintarvikeala tarjoaa.

Kurvisen mukaan Suomi pärjää tällä hetkellä heikosti elintarvikkeiden viennissä. Ruotsikin vie enemmän elintarvikkeita, vaikka Ruotsin maataloussektori on Suomea paljon pienempi.

–– Elintarvikeala on tulevaisuuden ala. Ruokaa ja juomaa tarvitaan aina. Alalle tarvitaan lisää perusduunareita ja muun muassa elintarvikeinsinöörejä, Kurvinen viestitti nuorille.

Ruuasta puhutaan paljon. Kurvinen myönsi, että häntä hämmentää miten politisoitunutta ruokakeskustelu on. Yhtä hämmentävää hänestä on, miksi ruokakeskustelu ei korreloi elintarvikealan kiinnostavuuden kanssa.

Sen ministeri myöntää, että korjattavaa on, jotta Suomen maatalous menestyy. Kurvinen toivoo, että vaalien jälkeen puolueet löytäisivät yhteisymmärryksen siitä, että hallitusohjelmaan on saatava kilpailulain arviointi.

– En ole varma, onko jotain korjattavaa, mutta ainakin se pitäisi arvioida. Tuntuuhan se vähän hassulta, että tuottajat voivat vaikuttaa niin vähän hintoihin.

Kurvinen korostaa, että millään julkisella rahoituksella maatalouden tilanne ei pysyvästi korjaannu.

– Viennin lisääminen olisi yksi tapa korjata maatalouden kannattavuusongelmaa.

Kaupunginjohtajalla kaksi toivetta ministerille

Ministeri Antti Kurvisella oli Varsinais-Suomessa niin kiireinen vierailuaikataulu, että hän ehti vain kurvaista Kasitieltä Laitilan kaupungintalolle lounaalle jatkaessaan matkaa yleisötilaisuuteen Uuteenkaupunkiin.

Kireän aikataulun tietäen kaupunginjohtaja Lauri Kattelus oli miettinyt kaksi asiaa, jotka hän esitti Kurviselle lounaalla.

– Kasitie on hyvässä kunnossa Turusta meille Laitilaan asti, mutta sitten on tuo valoristeys keskellä valtatietä. Se on sellainen kupru, joka pitäisi saada kuntoon. Meille oli pettymys, ettei Kasitien Laitilan risteys ollut edes kahdeksan vuoden liikennesuunnitelmassa.

Kattelus myös totesi, että yhteiskunnan kannalta olisi järkevää toteuttaa ensimmäisenä ne liikennehankkeet, jotka on jo suunniteltu valmiiksi.

– Toivottavasti Kasitien risteystä ei tarvitse suunnitella kolmatta kertaa uudestaan.

Ministeri ei suoraan luvannut mitään Kasitien suhteen, mutta hän ennakoi, että vaalien jälkeen uudessa hallituksessa saattaisi olla liikennepolitiikan kokonaisuus “pikkuisen liikkeessä”. Kurvisen omasta mielestä olisi järkevää arvioida hankkeita myös siltä kannalta, kuinka tärkeitä ne ovat elinkeinoelämälle.

Kattelus nosti esille myös ukrainalaisten tilanteen. Laitilaan on saapunut 300–400 ukrainalaista tilapäiseen suojeluun. Hän mietti, mitä näille ukrainalaisille tapahtuu sen jälkeen, kun tilapäinen suojelu päättyy.

– Kun ihminen on nähnyt sen vaivan, että on tänne maailmannurkkaan asti tullut, niin olisihan se kiva, jos hän saisi jäädä tänne ilman kommervinkkejä.

Kattelus esitti, että työvoiman tarveharkinnasta luovuttaisiin.

– Laitilan kaupungin elinvoiman kannalta olisi tärkeää, että saisimme tänne lisää väkeä ja ukrainalaiset taas voisivat mielellään jäädä.

Kurvinen totesi olevansa asiasta yhtä mieltä. Hänen kotikaupungissaan Kauhavalla on vastaava tilanne kuin Laitilassa, että asukkaita ja työvoimaa tarvittaisiin lisää.

– Keskusta on jo kauan sitten esittänyt, että työperäisestä tarveharkinnasta pitäisi luopua kokonaan. Valitettavasti gallupeissa on isompiakin puolueita, jotka eivät ajattele näin.

Ministeri totesi toivovansa, että asia saisi laajempaa tietoisuutta ja sen ratkaisusta syntyisi ymmärrys.