Maatalous tarvitsee nuoria

0

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) vieraili Laitilan kaupungintalolla maanantaina. Medialle, kuten hän itse ilmaisi, hän halusi antaa yhden tärkeän viestin. Hän toivoi, että maailmanloppupuheet maataloudesta lopetettaisiin. Kurvinen oli huolissaan, minkä kuvan ne nuorille antavat. Jos maatalous nähdään ainoastaan synkässä valossa, miten nuoret voisivat innostua maatalousyrittäjiksi tai töihin elintarvikealalle.

Kurvinen osui naulan kantaan. Viime vuosien uutisointi on keskittynyt alhaisiin tuottajahintoihin ja siihen miten tilat lopettavat. Uutisvirran varjoon on jäänyt lähes kokonaan se, että vaikka maatilojen määrä laskee, peltopinta-alat eivät supistu. Tilat kasvavat kooltaan ja ne myös työllistävät yhä enemmän ulkopuolisia. Tälläkin hetkellä yksi laitilalainen tila etsii taloussihteeriä. Kun tila voi palkata työntekijän taloushallintoon, se kertoo, että maatila ei ole enää mikään pienyritys.

Kurvinen korosti lisäksi, että elintarvikeala voisi kasvattaa vientiä. Naapurimaa Ruotsi pesee meidät elintarvikeviennissä, vaikka meillä viljellään suhteessa enemmän ja meillä on osaavaa elintarvikejalostusta. Elintarvikealan Food from Finland -vientiohjelman tavoitteena on kaksinkertaistaa Suomen elintarvikevienti vuoteen 2025 mennessä. Näitä näköaloja pitää nostaa pontevammin esiin, jotta mielikuva maataloudesta muuttuu.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan viljelijöiden keski-ikä Suomessa on 53 vuotta. Lähes kolmannes viljelijöistä on yli 60-vuotiaita ja yli 70-vuotiaiden viljelijöiden lukumäärä on lisääntynyt.

Maatalous tarvitsee nuoria, jotta Suomi ei seuraa Japania. Japanissa viljelijöiden keski-ikä on 67 vuotta. Tästä syystä myös Pellervon taloustutkimus PTT suosittelee, että seuraava hallitus keskittyy maa- ja elintarviketaloudessa erityisesti nuorten näkökulmaan.

Teija Uitto