Mieskuorosta on löytynyt monille vuosikymmenien antoisa harrastus

0
Mun sydämeni tänne jää - Laitilan Mieslaulajat harjoituksissa

Komea mieskuorolaulu kajahtaa Varppeen koulun musiikkiluokasta aina maanantai-iltaisin, kun Laitilan Mieslaulajat pitää harjoituksiaan. Vuonna 1946 perustetussa kuorossa on parikymmentä laulajaa, joista osa on viihtynyt harrastuksen parissa vuosikymmeniä. Mukava yhdessäolo, kiinnostus musiikkiin ja huumorin runsas viljeleminen ovat hitsanneet kuorolaisista tiiviin kaveriporukan, johon myös uudet jäsenet ovat tervetulleita.

– Meillä ei ole mitään pääsykokeita. Riittää, kun nauttii musiikista, kuoronjohtaja Erika Laivoranta kertoi.

Kuorolla on maanantain harjoitusten lisäksi useita esiintymisiä pitkin vuotta. Vappuna kuoro esiintyy torilla, itsenäisyyspäivänä esiinnytään päivän tilaisuuksissa ja joulupäivänä käydään laulamassa vanhuksille hoivakodeissa. Lisäksi on vaihtuvia esiintymisiä tilausten mukaan esimerkiksi perhejuhlissa. Koko kuoro ei aina ole liikkeellä, esiintymisiä on myös pienemmillä kokoonpanoilla.

– Meiltä voi lisäksi tilata kantajia hautajaisiin. Näitä on aika usein, kun hautajaiset pidetään nykyään pieninä tai sitten ei ole kantajia omasta takaa, kuoron puheenjohtaja Tapio Kuusisto sanoi.

Musiikki tekee tutkitusti hyvää aivoille ja saattaapa se pidentää ikääkin. Kuoroharrastus on myös sosiaalista, joten siihen liittyy monta hyvän elämän elementtiä. Ei siis ihme, että monet Laitilan Mieslaulajien jäsenet ilmoittavat olleensa mukana yli 40 vuotta. Jouko Mäkelä on ollut riveissä jopa tasan puoli vuosisataa. Heikki Hannula liittyi kuoroon nelikymppisenä ja nyt helmikuussa hänelle ojennettiin kimppu kauniita kukkia 80-vuotispäivän kunniaksi – tietysti onnittelulaulun kera.

Uusimpia kuorolaisia edustaa Jani-Petri Vallamo. Hän liittyi mukaan neljä vuotta sitten.

– Isoisäni on jo laulanut tässä kuorossa. Itse olin jo kouluaikoina kirkkokuorossa ja harrastan muutenkin musiikkia, pääasiassa haitarinsoittoa. Täällä kuorossa on mukavia ihmisiä, on kiva olla mukana.

Mauri Nurmi on laulanut kuoron riveissä säännöllisesti viimeiset kolme vuotta, mutta on kuulunut kuoroon aiemminkin. Välissä oli tauko, mutta yhteislaulu veti takaisin mieslaulajiin.

– Kun ei karaokeen kehtaa mennä, Nurmi vitsaili.

Kuoron ohjelmisto on vaihteleva ja sitä kehitetään esiintyjien ja esiintymisten mukaan. Esiintymismatkoja on tehty myös Viroon ja Ruotsiin.

Kuoron taustalla on yhdistys ja se toimii Vakka-Suomen kansalaisopiston opintopiirinä. Uusia laulajia otetaan mukaan joustavasti pitkin vuotta.

– Mukaan mahtuu! Tänne voi tulla ihan katsomaan harjoituksiin jos kiinnostaa, ei tarvitse vielä sitoutua mihinkään, Laivoranta kannustaa.