Popsi porkkanaa – Kuudennes suomalaisista porkkanoista kasvaa Laitilassa

0

Porkkana on valittu vuoden 2023 vihannekseksi. Vuoden vihanneksen valitsee vuosittain Kotimaiset Kasvikset ry ja Puutarhaliitto. Valinnalla halutaan edistää kyseisen kasviksen käyttöä ja viljelyä.

Laitilan seudulla porkkanaa on saatavilla lähiruokana. Vakka-Suomen maaseutupalvelujen mukaan porkkanaa viljeltiin Laitilassa viime vuonna 23 tilalla yhteensä 260 hehtaarilla. Osuus on koko Suomen porkkananviljelyalasta on noin kuudennes.

Kotimaisten kasvisten mukaan viljelijän näkökulmasta porkkana ei ole helpoin kasvatettava, sillä se on maalajin suhteen melko vaativa. Multavat sekä kosteutta pidättävät hietamaat ovat parhaita kasvupaikkoja.

Porkkanan suosion taustalla on sen monipuolisuus ja säilyvyys. Porkkanaa voi käyttää ruoanlaitossa sellaisenaan tuoreena tai eri tavoin kypsennettynä. Se on arkiruokaa, jota löytää myös huippuravintoloiden listoilta.

Porkkana sopii niin keittoihin, uuniruokiin, patoihin kuin salaatteihin. Kaiken lisäksi porkkana tekee leivonnaiset meheviksi.

Myös porkkanan terveysvaikutukset ovat erinomaiset. Porkkana sisältää runsaasti A-vitamiinin esiasteena toimivaa beetakaroteenia ja kivennäisaineita.

Suomalaiset syövät liian vähän kasviksia, joten porkkanaa kannattaa ujuttaa mahdollisimman moneen ruokaan. Kaiken hyvän lisäksi porkkana on edullista ja se on kaikkien saatavilla.

Kotimaiset Kasvikset kertookin porkkanan olevan Suomessa perunan jälkeen suosituin kasvis. Jokainen voi vaikka kotonaan tehdä testin porkkanan menekistä. Kun porkkanoita kuorii, pilkkoo ja laittaa tarjolle, ei kestä kauaa ennen kuin rapsakat herkut katoavat parempiin suihin.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi