
Vuoden vihannes on tänä vuonna porkkana, tiedottaa Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto. Värikkäät porkkanat ovat suomalaisten kestosuosikkeja. Ne ovat monipuolisia ruuanlaitossa, edullisia, maukkaita ja terveellisiä. Porkkanat sopivat erilaisiin ruokiin sekä raakoina että kypsennettyinä. Kaiken lisäksi laitilalaisille kaupastakin ostettu porkkana on usein lähiruokaa.
– Porkkana on lyömätön raaka-aine niin suolaisissa kuin makeissa ruoissa, sekä arki- että juhlapöydässä, MTK kertoo tiedotteessaan.
Porkkana tuo mehevyyttä lähes kaikkiin ruokiin ja sen avulla voidaan keventää ruokavaliota sekä korvata arvokkaampia raaka-aineita.
Porkkana-puolukkakakku
12 palaa
Ainekset:
4 (300 g) porkkanaa
4 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl piparkakkumaustetta tai kanelia
2 tl leivinjauhetta
70 g saksanpähkinää
2 dl rypsiöljyä
1 dl puolukoita
Kuorrutus:
50 g pehmeää voita
200 g (1rasia) maustamatonta tuorejuustoa
1 ½ dl tomusokeria
Lisäksi:
pähkinärouhetta ja puolukoita koristeeksi
korppujauhoja vuokaan
Valmistus:
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoka (halk. 24 cm) leivinpaperilla, voitele ja korppujauhota reunat. Kuori ja raasta porkkana hienoksi raasteeksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja rouhi pähkinät.
Vaahdota munat ja sokerit. Siivilöi kuivat aineet munavaahtoon ja sekoita. Lisää porkkanaraaste, pähkinät, öljy ja puolukat. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alatasolla noin 50 minuuttia tai kunnes tikkuun ei tartu taikinaa.
Anna kakun jäähtyä. Vatkaa kuorrutteen ainekset keskenään ja levitä jäähtyneen kakun pinnalle. Koristele pähkinärouheella ja puolukoilla.
Vinkki! Tee tuplamäärä kuorrutetta, halkaise kakku ja levitä osa täytteestä kakun sisälle.
Resepti: Kati Laszka
Porkkanan valtti on mietous ja makeus
- Porkkanan suosion taustalla on sen mieto, hivenen makea maku.
- Mietous antaa tilaa muiden raaka-aineiden aromeille ja makeus sopii hyvin yhteen erilaisten mausteiden kuten kanelin, neilikan, yrttien, chilin, inkiväärin, hunajan ja valkosipulin kanssa.
- Porkkana on perunan jälkeen suosituin kasvis ja sitä syödään vuosittain yhdeksän kiloa henkeä kohden.
- Myynnissä oleva porkkana on pääsääntöisesti kotimaassa kasvatettua.
- Oranssien porkkanoiden lisäksi Suomessa viljellään valkoisia, keltaisia ja violetteja porkkanoita.