Rahan kylvämiselle loppu ja perusasiat kuntoon – Puoluejohtaja Sari Essayah sai äänestäjät ja ehdokkaat liikkeelle

0
Sari Essayah kuunteli eduskunta-avustajansa ja puolueen ehdokkaan Katriina Hiippavuoren puhetta. Hiippavuorella on laitilalaisia juuria.

Eija Eskola-Buri

– Täällä on nyt paljon järjen ääntä liikkeellä, avasi kristillisdemokraattien (KD) laitilalainen kaupunginvaltuutettu Tiina Saari puolueensa Varsinais-Suomen vaalikiertueen Tiihosen kahvilassa.

Väkeä kahvilassa olikin lauantaiaamuna niin paljon, että istumapaikkaa sai hakea. Puheenjohtaja Sari Essayah valotti puolueensa eduskuntavaaliohjelman Järjen ääni -ydinkohtia. Sen tekemiseen ovat puheenjohtajan mukaan osallistuneet eri puolilla Suomea asuvat ihmiset, joilta puolueväki on saanut asiallista palautetta ja toivetta suunnanmuutoksesta.

– Maamme on saatava vakaalle pohjalle niin talouden kuin arvojenkin osalta. Vaikeita päätöksiä on tällä vaalikaudella siirretty myöhemmäksi, ja velkaa on otettu lisää 40 miljardia. Silti palvelut eivät ole parantunteet ja kansalaisten elinkustannukset ovat kovassa nousussa, Essayah arvosteli maan hallitusta.

Essayah sanoo ymmärtävänsä turvallispoliittiset investoinnit, mutta kolmannes velasta on muuta. Rahan kylväminen alkoi hänen mukaansa jo ennen korona-aikaa ja Venäjän hyökkäyssotaa.

– Ideologisten hankkeiden sijaan nyt on aika palata perusasioiden äärelle, hän linjasi.

Erityisen huolissaan hän on siitä, että lakimuutosten yhteydessä ei riittävästi selvitetä niiden talousvaikutuksia ja uudistusten vaatimia henkilöstöresursseja. Tämä on käynyt ilmi muun muassa vuoden alussa voimaan astuneiden hyvivointialueiden aloittaessa toimintansa.

– Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreet tiedot kertovat vanhusten kotihoidon katastrofaalisesta tilasta. Työ ja yrittäminen ovat meille tärkeitä arvoja, mutta myös heikoimmista on pidettävä huolta. Yhteiskuntamme kaipaa yhteisöllisyyden henkeä itsekeskeisen ajattelun sijaan.

Hän painottaa, että sairaiden hoitamisen lisäksi määrärahoja pitää suunnata kansalaisten hyvinvoinnin edistämiseen ja terveyden ylläpitämiseen. Taloudessa kristillisdemokraatit haluavat kehittää verotusta terveysperusteisemmaksi. Lisätuloja olisi puheenjohtajan mukaan saatavissa muun muassa sokeriverolla ja alhoholin ja tupakan verotuksen uudistamisella.

Talouden säästöjä syntyisi myös asumistukien leikkauksista ja valtion alikäytössä olevan kiinteistömassan uudistamisesta. Sosiaaliturvassa puolue ottaisi käyttöön yleistuen.

Maatalouden puolustaminen ja sen kustannuskriisin selättäminen on kristillisdemokraattien yhtenä vahvana vaaliteemana.

– Olemme tehneet maataloudesta ainoana puolueena aiheesta kaksi välikysymystä kuluvalla vaalikaudella.

Essayahin saamat viestit maatalousyrittäjiltä ovat olleet riipaisevia.

– Heidän jaksaminensa alkaa olla lopussa. Velkaa on niskassa ja sähkölaskut pitää maksaa. Tässä tilanteessa korkojen nousu on monille se viimeinen niitti.

Kotimainen ruoka ja energiantuotanto ovat Essayahin mukaan tärkeitä myös maamme turvallisuuden ja huoltovarmuuden näkökulmasta.

Kristillisdemokraattien vaalitapahtumassa oli mukana useampia varsinaissuomalaisia ehdokkaita. Viimeksi puolue sai maakunnasta oman edustajansa Arkadianmäelle vuonna 2003, jolloin Paimiossa asunut Essayah valittiin eduskuntaan. Sen jälkeen hän toimi europarlamentaarikkona.

Paluun eduskuntaan Essayah teki Etelä-Savon vaalipiiristä vuoden 2015 vaaleissa.

Korjattu 7.2. klo 14.20: Korjattu kuvatekstistä nimi Katariinasta oikeaan muotoon Katriinaksi.