Sirun avulla koira tunnistetaan

0
Karkeakarvainen mäyräkoira Karkki ulkoilee isäntänsä Mauri Laihisen seurassa Kostiaisissa.

Jussi Vaajasaari

Karkeakarvainen mäyräkoira Karkki ulkoilee Kostiaisissa. Isäntänsä Mauri Laihinen kertoo 11 kuukauden ikäistä koiraansa käytettävän kauriinmetsästyksessä.

– Sirutus on hyvä asia. Esimerkiksi ajokokeissa voidaan siten aina varmistaa koiran “henkilöllisyys”, perustelee Mauri Laihinen.

Hypokoira Mosku on koulutettu diabetesavustakoira. Viisivuotias sekarotuinen ulkoilee emäntänsä Venla Koivulan kanssa Välimetsässä.

– Kiva Koirakansalainen -testissä luettiin sirut. Työkoiran tulee olla rekisteröity, selittää Venla Koivula.

Sytkorventiellä ulkoiluttaa kaksivuotiasta Ulla-koiraansa Milla Kylä-Kaila. Sekarotuinen Ulla tulee Padolta ja on toistaiseksi vailla sirua.

– Sirutus on hyvä juttu. Jos koira pääsee karkuun, sen omistaja löydetään helpommin, sanoo Milla Kylä-Kaila.

Skotlanninpaimenkoira Nemon asiakirjat ja sirutus ovat kunnossa. Seitsemänvuotiaan seurakoiran isäntä Jukka Montonen kertoo papereissa olevan tunnistukseen tarvittava viivakoodi.

– En tiedä sirulle muuta hyötyä kuin sen, että koiran kadotessa sen omistaja saadaan selville, sanoo Jukka Montonen.

Bella on keskustassa monille tuttu näky isäntänsä Jarmo Jalosen seurassa. Kymmenvuotias seurakoira Bella on harmaa norjanhirvikoiran ja skotlanninpaimenkoiran sekoitus.

– Sirutus on meidän vanhalle koirallemme typerä homma. Emme halua koiraa mihinkään kenneliin, koskei tiedä, minä aamuna koira lähtee. Tässä on muutakin rahanmenoa, puuskahtaa Jarmo Jalonen.