Synnytysten jälkitarkastukset hoitajille

0
Lisäkoulutuksen saaneet hoitajat voivat asentaa myös kierukan.

Synnytyksen jälkitarkastus, kierukan tai ehkäisykapselin asetus ovat olleet lääkärien tai erikoislääkärien tehtäviä. Varsinais-Suomen hyvinvointialueella (Varha) toimenpiteen voi tehdä jatkossa myös lisäkoulutettu terveydenhoitaja, sairaanhoitaja tai kätilö.

Varhan alueella 23 hoitajaa on aloittanut koulutuksen marraskuussa normaalien synnytysten jälkitarkastusten tekemiseen. Juuri käynnistyi myös toinen opintokokonaisuus, jossa 15 opiskelijaa saa taidon ja pätevyyden ehkäisykierukoiden ja -implantaattien asetukseen. Tämän koulutuksen toteuttaa Metropolia-ammattikorkeakoulu Turun yliopiston opetustiloissa.

Koulutukset on räätälöity Varsinais-Suomen hyvinvointialueen tarpeisiin ja koulutusten järjestämisestä vastaa Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankeen ehkäisypalvelujen projekti.

– Ammattilaisten lisäkoulutus ja osaamisen uudelleenresursointi tuo myös helpotusta lääkäripulaan, josta osa toimipisteistä kärsii. Näin saadaan vapautettua lääkäriresurssia niille potilas- ja asiakasryhmille, joissa tarve on suurin, toteaa projektipäällikkö Taru Elo.

Osaamisen kehittämiseen ja tehtävien uudelleen organisointiin liittyy myös palkkauksen tarkastelu.

Muissa Pohjoismaissa kierukan asennukset ovat kuuluneet pidempään hoitajien tehtävänkuvaan. Täydennyskoulutusten myötä nyt myös Suomessa hoitajilla on mahdollisuus työnkuvansa laajentamiseen. Varsinais-Suomessa alkaa syksyllä kolmas täydennyskoulutus.