Tammikuu monin paikoin harvinaisen tai poikkeuksellisen lauha

0
Tammikuussa säätila sahasi Laitilassa plussan ja miinuksen välillä.

Tammikuu oli koko Suomessa lauha. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan tammikuun keskilämpötila vaihteli lounaissaariston noin +1 asteesta Pohjois-Lapin noin -10 asteeseen.

Laitilassa kuukauden keskilämpötila oli niukin naukin pakkasen puolella, -0,8 astetta. Yleensä tammikuun keskiarvo on Turun seudulla yli 3 astetta pakkasella.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tammikuun keskilämpötilat olivat suuressa osassa maata 2‒5 astetta vertailukauden 1991–2020 keskiarvoja korkeampia. Laitilalaisen Eero Setälän mittaukset osoittavat, että lämpimimmillään Laitilassa oli viime kuussa 6 astetta lämmintä.

Kovia pakkasjaksoja ei ole koko talvena ollut. Tammikuussa Laitilassa lämpötila laski alimmillaan -14 asteeseen. Lumi-, räntä tai vesisadetta sen sijaan on saatiin useampana päivänä. Ilmatieteen laitoksen mukaan etenkin länsirannikon tuntumassa tammikuun sademäärät olivat poikkeuksellisen suuria.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tammikuu oli varsin pilvinen. Auringonpaistetunnit jäivät koko maassa tavanomaista pienemmäksi. Maan etelä- ja keskiosassa auringonpaistetunteja kertyi 10–30 tuntia ja pohjoisessa 5–20 tuntia.

Merialueilla mitattiin myrskyä neljänä päivänä, mikä on tyypillinen myrskypäivien määrä tammikuussa. Myrskylukemat painottuivat lounaisille merialueille sekä Perämerelle.

 

Tiesitkö: Poikkeuksellinen on eri kuin harvinainen

Sää on harvoin poikkeuksellinen. Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen ainoastaan, kun sääilmiön tilastollinen esiintymismahdollisuus on keskimäärin kolme kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin. Harvinaiseksi kutsutaan, kun sääilmiön esiintymistiheys on harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Faktan lähde: Ilmatieteen laitos