Tärkeintä, että harrastuksessa säilyy ilo, Vuoden seuratyöntekijä sanoo

0
Eeva Korte-Hemmilä oli perustamassa Jyskeen voimistelujaostoa, johon nyt kuuluu jo noin 60 harrastajaa.

Eeva Korte-Hemmilä on Laitilan Vuoden 2022 Seuratyöntekijä. Hän toimii Jyskeen voimistelujaoston puheenjohtajana sekä Jyskeen taloudenhoitajana ja on yksi voimistelujaoston perustajajäsenistä. 2017 perustettuun voimistelujaostoon kuuluu noin 60 harrastajaa.

Turussa syntynyt Korte-Hemmilä on lapsena harrastanut myös voimistelua, mutta ei kilpailumielessä.

– Turussa on hyvin vahva voimistelukulttuuri, siellä on Lahjan Tytöt ja muita nimekkäitä seuroja. Itse kuuluin aikanaan Turun Rientoon. Harrastin monta vuotta myös kansantanssia Turun Kansantanssin Ystävissä ja pääsin ryhmän mukana esiintymismatkoille eri puolille maailmaa.

Laitilalainen Korte-Hemmilästä tuli 2007, kun perhe muutti Kaivolaan maatilalle puolison lapsuudenkotiin. Perheessä on kolme tytärtä: Anna, 20, Ella, 17 ja Alisa, 13. Kaikki tytöt harrastavat monipuolisesti liikuntaa ja musiikkia. Harrastuskuljetuksia Kaivolasta Laitilan keskustaan on parhaimmillaan tehty monta kertaa päivässä, joten on luontevaa, että Eeva itsekin osallistuu seuratoimintaan.

– Muutamien äitien kanssa puhuimme, että kun täällä ei ole voimistelujaostoa niin sellainen pitäisi saada. Ehdotimme sitä Jyskeelle ja niin toiminta alkoi. Nyt jaostossa on neljä kilpailevaa joukkuetta, voimistelukoulu ja viime syksynä perustettu aikuisten tanssillisen voimistelun ryhmä.

Voimistelussa Eevaa viehättää liikkeen, musiikin ja estetiikan yhdistyminen. Hänen mielestään tärkeintä on kuitenkin se, että harrastuksessa säilyy ilo, myös silloin, kun harrastus on jo kilpa-asteella.

– Lasten pitää saada harrastaa omasta halustaan, ei siksi, että vanhemmat toivovat tietynlaisia harrastuksia. Tietysti pieniä lapsia voi ohjata harrastusten pariin ja kannustaa. Meilläkin on pidetty kiinni siitä, että kun jokin harrastus aloitetaan, sitä ei saa jättää helposti kesken.

Voimistelun yhteydessä ovat viime aikoina tulleet esiin myös tyttöihin kohdistuvat ulkonäköpaineet. Pitääkö voimistelijan olla tietyn näköinen ja -kokoinen?

– Meillä tällaisiin asioihin ei kiinnitetä huomiota. Joukkueisiin tulevilta kysytään lähinnä vain voimistelu-, baletti- tai tanssitaustaa.

Voimistelujaosto osallistuu ensi kesänä Amsterdamissa pidettävään World Gymnaestrada-tapahtumaan. Voimistelun suurkatselmukseen osallistuu jopa kymmeniä tuhansia harrastajia ympäri maailman. Laitilasta on lähdössä kymmenkunta voimistelijaa kahteen eri kenttänäytökseen. Tapahtuma järjestetään neljän vuoden välein, viimeksi Itävallassa, johon laitilalaiset niin ikään osallistuivat. Matkat ja kilpailut maksavat paljon ja varojen kerääminen onkin oleellinen osa seuratoimintaa.

– Esimerkiksi World Gymnaestradaan osallistuminen maksaa kaikkineen noin tuhat euroa per osallistuja. Aikuiset maksavat matkakulunsa itse, mutta osa nuorten matkakuluista kustannetaan avustuksilla ja varoilla, joita keräämme myyjäisillä, myymällä erilaisia tuotteita tai esiintymällä tilaisuuksissa.

Voimistelu kuuluu edelleen Korte-Hemmilän arkeen. Päivätyönään hän toimii taloushallinnon tehtävissä, mutta vapaa-aika kuluu paljolti joko seuratoiminnassa tai omilla jumppatunneilla.

– Voimistelu on tuonut paljon iloa ja hienoja elämyksiä. Seuratoiminta on ehdottomasti yhteistyötä ja meillä voimistelujaostossa se on sujunut tosi hyvin. Tunnustus, joka nyt saatiin, kuuluu kyllä kaikille jaoston aktiiveille.

Vuoden Seuratyöntekijän valitsivat Laitilan kaupunki ja Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry. Tunnustus ojennettiin Varsinais-Suomen Urheilugaalassa.