
Sote-palveluiden siirtyminen Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle (Varha) tuo muutoksia erityisesti toimintatapoihin. Palvelualuepäällikkö Maria Silver sanoo, että sosiaalipalveluiden asiakkaat eivät vielä tässä vaiheessa huomaa muutosta.
– Työntekijät ovat samoissa pisteissä kuin ennenkin ja he hoitavat palvelut kuten ennenkin.
Kun Varhan palvelustrategia ja -verkko valmistuvat syksyllä, vasta sitten muutokset alkavat näkyä.
– Kunnissa on hoidettu sosiaalipalvelut hyvin eri tavoin riippuen siitä, kuinka iso kunta on. Pienimmissä kunnissa sosiaalityöntekijä on hoitanut asiakkaita vauvasta vaariin. Varhassa on tarkoitus erikoistua enemmän, jotta työssä päästään syvemmälle, Silver kuvailee muutosta.
Tämä tarkoittaa, että yksi sosiaalityöntekijä ei jatkossa hoida kaikenikäisiä, vaan erikoistuu esimerkiksi lapsiperheisiin. Lapsiperheiden sosiaalipalvelut jaetaan sosiaalihuoltolain mukaisiin palveluihin, jotka järjestetään perheen arjen tueksi ja lastensuojelun avohuoltoon, sijaishuoltoon ja jälkihuoltoon. Silverin mukaan uudet toimintatavat mahdollistavat työntekijöille syventymisen ja erikoistumisen. Uusi toimintatapa lisää myös asiakkaiden palveluiden tasalaatuisuutta.
Varhan alue 1:llä eli meidän alueella käynnistyy jo tänä keväänä palvelutarpeen arvioinnin pilotti, joka kestää viisi kuukautta. Silver on tyytyväinen, että kokeilu saatiin juuri tälle alueelle.
– Harppaamme suoraan tulevaan toimintamalliin, eikä tässä välissä tarvitse rakentaa jotain väliaikaista toimintaa. Se helpottaa työntekijöitäkin, kun pääsemme suoraan uuteen.
Palvelutarpeen arviointiin kootaan kaikki huoli-ilmoitukset ja kartoitetaan, mitä palveluja asiakas tarvitsee.
Silver kertoo, miten esimerkiksi Uudessakaupungissa aikuisten asiakkaiden vastaanotto Arvo on jo tehnyt keskitetysti palvelutarpeen arviointia.
– Saamme sieltä hyvää mallia. Myös Akselissa on ollut keskitettyä lapsiperheitten arviointia.
Asiakkaat eivät yleensä itse tiedä, mitä palveluita tai tukea he voisivat saada.
– Kaikki tietävät, miten terveyskeskus toimii, kun jokainen on käynyt ainakin joskus lääkärillä. Sosiaalipalveluista ei ole samanlaista tietoa, Silver arvelee.
Perhekeskuksen ja neuvolan toiminta kuuluvat sote-keskukseen. Lapsiperheitten sosiaalipalvelut on tarkoitettu niille perheille, jotka tarvitsevat enemmän tukea. Työikäisten sosiaalityöhön kuuluvat työllistämistä tukevat toimet, päihde- ja mielenterveysasiakkaiden ohjaus, ehkäisevä toimeentulotuki ja täydentävä toimeentulotuki.
Sosiaali- ja vammaispalveluissa haasteena on työntekijäresurssit.
– Vammaispuolella meillä on vakanssit täynnä, työikäisten puolella on hiukan lisätarvetta, mutta lapsiperheiden sosiaalityössä meillä on useitakin vakansseja avoinna.
Silver arvelee, että jatkossa työntekijöiden rekrytointi voi jopa helpottua, kun tämä alue tulee alalla työskenteleville tutuksi.
– Meidän etuna on, että tällä alueella on sen verran pieni tekijätiimi, että työntekijä saa aina tukea.
Lisäksi asiakkaat ovat erilaisia kuin esimerkiksi Turussa. Vaikka ongelmia täälläkin on, ne eivät usein ole päässeet yhtä pitkälle kuin isossa kaupungissa.
– Pienessä yhteisössä huomataan paremmin avun tarve, Silver toteaa.
Kolme aluepäällikköä
Varhan alue 1:een kuuluvat Uusikaupunki, Pyhäranta, Laitila, Kustavi, Taivassalo, Vehmaa, Mynämäki, Nousiainen ja Masku.
Alue 1:n aluepäälliköt ovat Maria Silver (sosiaali- ja vammaispalvelut), Susanna Niemi (sote-keskus) ja Kirsi Routi-Pitkänen (ikääntyneiden palvelut).
Silverin alaisuuteen kuuluu noin 100 työntekijää.
Vehmaan peruspalvelujohtajasta Varhan palvelualuepäällikkö
Maria Silver tuntee Varhan alue 1:n hyvin. Hän on lähtöisin Maskusta ja asuu nyt Lokalahdella.
– Lokalahden peltojen keskelle muutin Turun tuomiokirkon kupeesta vuonna 2005, hän kertoo.
Muutto liittyi elämäntilanteen muutokseen. Hänen nykyinen puolisonsa on maanviljelijä, eikä peltoja voinut siirtää Turkuun. Niinpä Silver muutti Uuteenkaupunkiin.
Myös työuraa Silver on tehnyt laaja-alaisesti Varsinais-Suomessa. Hän on työskennellyt Uudessakaupungissa sosiaalijohtajana. Sitten hänet valittiin Varsinais-Suomen työllistämistä edistävien monialaisten palveluiden johtajaksi ja työkenttänä oli koko Varsinais-Suomi.
Viimeiset 3,5 vuotta hän on ollut Vehmaan peruspalvelujohtajana.
– Olen aina viihtynyt kehittämishankkeissa, siksi tämä uusi tehtävä tuntuu hyvin mielekkäältä, hän sanoo.