Viisikymmentä kamiinaa Ukrainaan – Hyväntekeväisyystempaus poiki Sailomäen yritykselle työtilauksen

0
Kamiinamalli on suunniteltu Lappeenrannan yliopistossa.

Yleensä hyväntekeväisyystempauksista saa vain mainetta ja kunniaa, mutta voi käydä toisinkin.

– Kun Raumalla kuultiin tästä tempauksesta, meihin otettiin yhteyttä ja saatiin aika iso tilaus, toimitusjohtaja Pasi Sailomäki Sailomäen Metallityöt Oy:sta kertoo.

Tempauksen tarkoitus alun perin oli kuitenkin auttaa sodan keskellä olevia ukrainalaisia.

– Olin Thaimaassa kun luin niitä uutisia Venäjän iskuista. Jotenkin alkoi niin paljon siepata, että päätin tehdä edes jotain.

Sailomäki oli bongannut, että Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa (LUT) oli suunniteltu ja tehty kamiinoita, joita oli viety Ukrainaan. Kamiinan piirrokset löytyivät netistä ja ne oli tarkoitettu kaikkien käyttöön. Sitten vain tuumasta toimeen. Tempaukseen osallistui laitilalaislähtöisen Sailomäen lisäksi neljä muuta yritystä Raumalta: Ketjurauma, Rauman Akku, Rauman Kaivin ja Logistikas.

Sailomäen Metallityöt rakensi kamiinat. Yrityksessä on kymmenkunta työntekijää ja he tekivät kamiinat palkallisina työpäivinä. Muut yritykset osallistuivat kustannuksiin ja Logistikas järjesti kamiinakuljetukset Ukrainaan.

– Meillä rakennettiin tammikuussa yhteensä 50 kamiinaa. Perhekin osallistui tempaukseen niin, että meidän Kustavin mökiltä tuotiin klapeja, että saatiin jokaisen kamiinan tulipesään puut sisään.

Klapitalkoisiin osallistuivat Pasin lisäksi vaimo Nora Sailomäki , tyttäret Neela Sailomäki ja Olivia Vahanne ja poika Nico Sailomäki . Kamiinan ja polttopuiden lisäksi Ukrainaan lähetettiin myös kirveitä.

Koko lasti toimitettiin Donetskin alueelle. Kamiinat on tarkoitettu ulkokäyttöön ja niitä käytetään ruuanlaittoon, kun sähköt ovat poikki.

Pasi Sailomäki kehitteli kamiinasta toisentyyppisen käytettäväksi telttasaunassa.

– Rakensin semmoisen itselle ja nyt niistä on tullut kyselyitä, Sailomäki kertoo hymyillen.

Hän ei osannut yhtään kuvitella, mihin kaikkeen yksi tempaus voi johtaa.

Tammikuu on perinteisesti metalliyritykselle hiljaista aikaa, siksi kamiinatempaus sopi hyvin siihen saumaan. Nyt Sailomäen Metallityöt keskittyvät jälleen tilaustöihin.

– On se ukrainalaisten tilanne niin kurja, että tuli hyvä mieli, kun edes jotain pystyi tekemään heidän auttamisekseen.