Anttilanhovin väellä juhlan aika

0
Alkujaan piti juhlia jo kaksi vuotta sitten Anttilanhovin täyttäessä viisi vuotta, mutta korona tuli sotkemaan suunnitelmat, kertoi palveluesimies Tarja Isoviita.

Arto Kanerva

Kehitysvammaisten asumisyksikkö Anttilanhovin väki juhli talon toiminnan seitsemänvuotissynttäreitä juhlatalo Fordsonissa. Mukaan juhlaan ilmoittautui yli 70 henkeä ja paikalla olivat ystävät ja tutut Laitilan Pajukujan yksiköstä ja Mynämäen Liuskallion yksiköstä.

Itse asiassa Anttilanhovin toiminta alkoi jo vuonna 1989, mutta toiminta siirtyi Pajukujan asumisyksikköön tämän valmistuttua helmikuussa 2014. Tuolloin Anttilanhovi laitettiin täysremonttiin, jonka valmistuttua ensimmäisen asukkaan pääsivät muuttamaan taloon tammikuun lopulla 2016.

– Alkujaan meidän piti juhlia jo kaksi vuotta sitten Anttilanhovin täyttäessä viisi vuotta, mutta tietenkin korona tuli sitten sotkemaan suunnitelmat, kertoo palveluesimies Tarja Isoviita.

– Meillekin korona sitten rantautui, onneksi vasta vuosi sitten ja siitä selvittiin ilman suurempia ongelmia.

Anttilanhovissa on kymmenen asukaspaikkaa. Ilmeisesti asukkaat viihtyvät, koska muutama heistä on alkuperäisiä asukkaita. Henkilökunta sen sijaan on vaihtunut tiuhaan, mutta onneksi siinä suhteessa on ollut rauhallista viimeiset pari vuotta, Isoviita kertoo.

­– Punaisena lankana meillä on pidetty asiakkaan asiallista kohtelua, turvallista asumisympäristöä ja itsemääräämisoikeutta. Anttilanhovi on löytänyt omat tekijänsä ja he ovat erityisen aktiivisia, kehitysmyönteisiä ja idearikkaita. Lisäksi meillä on ollut onni saada neljä erinomaisen hyvää oppisopimusopiskelijaa, joista yksi on jo valmistunut ja seuraava valmistuu huhtikuussa.

Isoviita ihmettelee, minne alan työnhakijat ovat hävinneet. Vielä seitsemän vuotta sitten työntekijöitä oli hyvin tarjolla, mutta viime vuosina ei avoimeen paikkaan ole välttämättä ollut yhtään hakijaa.

– Onneksi puskaradio toimii, työntekijät kertovat kavereilleen ja paikat täyttyvät.

– Itse asiassa tuntuu ihan käsittämättömältä, ettei ensi kesäksi tarvitse hakea työntekijöitä.

Isoviita odottaa mielenkiinnolla, mitä Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varha tuo tullessaan.

– Olemme aikaisemmin tehneet yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa, mutta jo nyt olemme Varhan kilpailutusten vuoksi joutuneet luopumaan paikallisesta ruokahuollosta, siivouspalveluista ja kiinteistöhuollosta.