Aurinkovoimabuumi hämmentää maanomistajia

0
Arkistokuva

Aurinkovoimahankkeiden määrä on kuluvana talvena lähtenyt räjähdysmäiseen kasvuun. Tämä on näkynyt Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto eli MTK:n jäsenille aurinkovoimahankekehittäjien yhteydenottoina koskien maanvuokraamista. Hankkeiden kokoluokka vaihtelee muutamista hehtaareista useisiin satoihin hehtaareihin.

– Useammille maanomistajille maanvuokraaminen aurinkovoimalan kaltaiseen ja kokoiseen hankkeeseen on ainutkertainen tilanne. Sen takia maanomistajalla on ollut selvä ja kasvava tarve saada asiantuntijatukea sopimusneuvotteluihin, ympäristöjuristi Jenni Hunnakko MTK:sta sanoo.

Aurinkovoimasta on tullut tuulivoiman lisäksi toinen tärkeä uusiutuvan energian lähde, jonka avulla voidaan korvata fossiilista energiantuotantoa sekä lisätä energiaomavaraisuuttamme. Molemmat tuotantomuodot vaativat sekä voimaloille että sähkön siirtolinjoille huomattavan määrän maa-alaa.

MTK on laatinut maanomistajien tueksi mallisopimuksen aurinkovoiman maanvuokraa varten. Mallisopimusta voi käyttää tukena omissa sopimusneuvotteluissa.