Etätyöstä pysyvä osa työelämää

0

Korona-aika muutti merkittävästi työelämää. Ne yritykset, jotka pystyivät siirtämään työtä etätyöhön, tekivät yhdessä yössä digiloikan. Kyky digiloikkaan pelasti useat yritykset.

Etätyö osoittautui korona-aikana yllättävän tehokkaaksi. Se lisäsi usein myös työntekijöiden työhyvinvointia. Etenkin ruuhkavuosia eläville lapsiperheiden vanhemmille etätyö on ollut hyvä ratkaisu. Kun työpäivän keskellä voi laittaa pesukoneen pyörimään ja makaronilaatikon uuniin, ei haittaa, jos työpäivä hiukan venähtää.

Myös yritykset suhtautuvat etätyöhön yhä myönteisemmin. Se työpaikoilla on kuitenkin huomattu, että kaikki ei suju etänä. Etätyö voi köyhdyttää ideointia ja vuorovaikutusta. Etätyössä suhde työkavereihin helposti kärsii. Työkaverit on kuitenkin se liima, johon tiimihenki perustuu. Kun suhde työkavereihin etääntyy, myös sitoutuminen työhön voi hölletä. Tästä syystä yritykset haluavat lisätä jälleen lähityötä. Monet yritykset ovatkin laatineet hybridityölle sääntöjä. Etätöitä tehdään esimerkiksi vain parina päivänä viikossa. Näin saadaan hyödynnettyä etätyön myönteiset puolet, mutta samalla karsittua sen heikkouksia.

Niissä yrityksissä, joissa etätyö on mahdollista, tehdään pääsääntöisesti 20–50 prosenttia töistä etänä. Niitä yrityksiä, joista yli 80 prosenttia töistä tehdään etänä, on vähän. Vastaukset perustuvat kyselyyn, johon vastasi 70 yritystä Varsinais-Suomesta.

Korona-aika sai yritykset kehittämään työelämää inhimillisemmäksi ja samalla tehokkaammaksi. Nyt yrityksissä pitäisi miettiä myös tiedonkulkua: miten siitä huolehditaan tasapuolisesti hybridisti toimivissa yrityksissä.

Teija Uitto