Hyvän mielen soittokunnassa on aina paikka vielä yhdelle

0
Laitilan Soittokunta toimii nykyään kansalaisopiston opintopiirinä. Harjoituksia pidetään kerran viikossa kapellimestari Johanna Kaarron johdolla.

Kuinka käy Taiston, saako hän ihanan Doriksen omakseen?

Rakkaustarinan loppu on vielä salaisuus, mutta jos musiikkikappaleista riippuu, niin saattaa Taistolla käydä tuuri, sen verran koskettavia kappaleiden tahdissa lemmen solmuja availlaan.

Kapellimestari Johanna Kaarto kirjoitti tarinan ja valitsi kappaleet, Laitilan Soittokunta soittaa. Sunnuntain konserttia harjoiteltiin Opistotalon lavalla maanantaina. Born To Be Wild, I Can´t Stop Loving You, Africa, Majakkasaari ja kymmenen muuta kappaletta kajahtivat komeasti ja niiden välissä Ella Saarinen kertoi tarinaa, jolle on annettu nimeksi Taiston matkassa.

Johanna Kaarto on johtanut nykyään kansalaisopiston opintopiirinä toimivaa soittokuntaa viime syksystä. Hän kehuu joukkoaan todella mukavaksi ja kertoo, että harjoituksista saa aina mukaansa hyvän mielen. Soittokunnassa on kaiken ikäisiä ja sinne otetaan myös uusia soittajia.

– Meillä ei ole mitään pääsykokeita eikä ikärajoja. Soitettavat kappaleet valitaan soittajien mukaan. Tulevassa konsertissa kuullaan muun muassa huikeaa yhteissoittoa meidän nuoriso-osastoltamme eli Ella Saariselta, Vera Hülberilta, Kasper Antolalta ja Riku Kiviojalta. Soittokunta olisi myös juuri sellainen paikka, johon joku nuorena soittamista harrastanut ja siitä pitkän tauon pitänyt aikuinen voi tulla elvyttämään hauskan harrastuksen. Ei tarvitse muuta kuin tulla paikalle jonain maanantai-iltana kuuden ja kahdeksan välillä.

Soittokunnan taustalla on 2006 perustettu Laitilan soittokuntayhdistys. Sen puheenjohtaja Janne Rinne on ollut mukana soittokunnassa 1980-luvun lopulta.

– Vähän pätkittäin. Soittokunnalla on vähintään 6-7 esiintymistä vuosittain. Konserteista saatavat tulot menevät nuotteihin, Teosto-maksuihin, kopiokuluihin ja niin edelleen – yllättävän paljon tässä on kuluja, joita ei ehkä tule ajatelleeksi. Haluamme myös turvata nuorille maksuttoman soittoharrastuksen. Meillä on jonkin verran soittimia, joten omaa ei välttämättä tarvita.

Soittokunta on saanut tukea myös ulkopuolelta, Rinteen mukaan Lähi-Tapiola ja Laitilan Nuorisoseura ovat viimeksi avustaneet toimintaa.

– Heille tietysti iso kiitos siitä.

Soittokuntatoiminnalla on Laitilassa pitkät perinteet. VPK perusti tänne soittokunnan jo 1889, joskin aktiivinen aika kesti vain kymmenkunta vuotta. Laitilan Suojeluskunta perusti oman soittokuntansa 1923 ja kun suojeluskunnat sodan jälkeen lakkautettiin, tilalle perustettiin Laitilan Yhteiskoulun soittokunta, joka toimi 1950-luvun loppuun. Seuraavan vuosikymmenen alussa VPK-perusti soittokunnan uudelleen. 1979 perustettiin vielä Laitilan nuorisosoittokunta.

Soittokunnan ensimmäinen vappusoitto soitettiin kansakoulun verannalla 1.5.1925.

Laitilan Soittokunnasta kolme pitkäaikaista jäsentä on palkittu Suomen Puhallinorkesterien liiton erityisansiomerkillä, joka myönnetään yli 40 vuotta kestäneestä aktiivisesta puhallinmusiikin harrastamisesta. Ansiomerkin ovat saaneet Veikko Laihi, Markku Rytsölä ja Jukka Vehmas.

Laitilan Soittokunnan tarinallinen konsertti Taiston matkassa kuullaan opistotalolla 26.3. klo 15.00.