Hyvinvoinnista ja terveyden edistämisestä Varhassa

0

Uudet hyvinvointialueet ovat toimineet vuoden alusta asti. Kuntien sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyivät näiden alueiden järjestettäväksi. Pääsääntöisesti uudistus ei ole suurena muutoksena kuntalaisille näyttäytynyt, mutta koska kunnissa on ollut erilaisia käytänteitä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi, on Laitilassakin keskustelun ytimeen noussut terveyskeskuksessa oleva kuntosali ja sen käyttö virka-ajan ulkopuolella.

Paikallislehdestä olemme saaneet lukea usean kuntosalin käyttäjän mielipahan toiminnan lopettamisesta, mutta olemme myös lukeneet, miten asiat ovat korjaantuneet ja ratkaisuja on yhdessä fysioterapian henkilökunnan kanssa etsitty.

Aiemmin kun sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajana toimi Laitilan kaupunki, joitain laitilalaisia käytti pienen terveyskeskuksen kuntosalin palveluita virka-ajan ulkopuolella, ja maksoivat käynneistään maksua Laitilan kaupungille. Tämä oli luonnollista hyvinvointia sekä terveyttä edistävää kaupungin omaa toimintaa. Terveyskeskuksen kuntosalin käyttö ei kuulunut seniori-kortin piiriin.

Vuoden vaihteessa, hyvinvointialueen aloittaessa, kuntosalin laitteet siirtyivät Varsinais-Suomen hyvinvointialueen omistukseen, ja samalla kaupunki vuokrasi tilat hyvinvointialueen käyttöön. Kuntosalin käyttö kiellettiin, ja tätä päätöstä oli monen kuntosalia tottuneen käyttäjän ensi alkuun vaikea ymmärtää.

Asiasta on oltu moneen suuntaan yhteydessä, ja saatu järjestettyäkin virka-ajan puitteissa joitain aikoja kuntosalin käyttäjille. Nämä ajat ovat kuitenkin sellaisia, jotka on räätälöity fysioterapian aikataulujen mukaisiksi ja varmasti nämä eivät kaikille käyttäjille ole sopivia. Jotkut terveyskeskuksen kuntosalia käyttäneet ovat siirtyneet Terveyskodin kuntosalin käyttäjiksi, joillekin tarjotut itsenäiset ajat virka-aikana ovat olleet sopivia ja joillekin on voinut löytyä uusi ryhmä kuntosalin käyttämiseksi virka-aikana. Vaihtoehtoja on pystytty tarjoamaan.

Jonkin verran olen saanut yhteydenottoja terveyskeskuksen kuntosalin käytön kieltämisestä hyvinvointialueen toimesta. On kysytty, eikö hyvinvointialue ymmärrä iäkkäiden ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä mitään, kun kieltää kuntosalin käytön. Pyytäisin kuntalaisia huomioimaan, että hyvinvointialueen tehtävä ei ole virka-ajan ulkopuolinen hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen vaan tämä jäi kuntien tehtäväksi. Tässä on selkeä rajapinta, jota pitää yhdessä työstää.

Viime viikon perjantain lehdestä luin uuden hyvinvointijaoston puheenjohtajan Hanna Lahtosen haastattelun. Tämä herätti ajatuksia hyvinvointialueen ja kaupungin yhteistyön tiivistämisestä. Tästä syystä haastankin hyvinvointijaoston, hyvinvointikoordinaattorin ja vapaa-aikapäällikön yhdessä avaamaan keskustelun hyvinvointialueen kanssa nyt syrjään jäävien terveyskeskuksen kuntosalin käyttäjien puolesta ja etsivän yhdessä ratkaisua.

Tanja Raisto-Elo,

aluevaltuutettu (KESK)

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän