“Hyvinvointia voidaan edistää lukemattomin keinoin” – Hanna Lahtonen luotsaa uutta hyvinvointijaostoa

0
Hanna Lahtonen tietää, että hänen itsensä tavoin monen muunkin hyvinvointia edistää perheen lemmikki. - Eikös sellainen sanonta ole, että jos haluat olla onnellinen, ota koira ja jos haluat olla vielä onnellisempi, ota toinen koira, hän muistelee nauraen ja pohtii saman tien, pitäisikö Olle-koiralle ehkä hankkia koirakaveri.

– Tämä uusi jaosto on sellainen, että sehän linkittyy oikeastaan lähes kaikkeen kaupungin toimintaan, kuvaa uutta hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen jaostoa sen puheenjohtajaksi valittu Hanna Lahtonen (sd.).

Laitilan kaupunginhallituksen alle on perustettu kaksi uutta jaostoa, joista toinen on juuri hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen jaosto ja toinen on puolestaan elinvoimajaosto. Uudet luottamuselimet liittyvät osin sote-uudistukseen, joka vei kunnista koko sote-sektorin ja myös erittäin merkittävää osaa näytelleet alan luottamuselimet, kuten Laitilassa toimineen sosiaali- ja terveysvaliokunnan.

– Luonnollisesti on olemassa jokin ajatus siitä, millainen rooli hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen jaostolla tulee olemaan, mutta tosiasia on, että ei kukaan vielä tiedä, millaiseksi toiminta konkreettisesti tulee muotoutumaan. Käytäntö sen sitten osoittaa.

JAOSTOLLE on määritelty koko joukko tehtäviä. Se vastaa esimerkiksi kaupungin ja hyvinvointialueen välillä sekä kaupungin eri toimialojen välillä tehtävän hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön koordinoinnista.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue koordinoi kaikkien alueensa kuntien sosiaali- ja terveyspalveluita sekä tekee niihin liittyvät päätökset. Hyvinvointijaoston on kuitenkin oltava sote-asioista perillä

– Meidän työtämme on muun muassa yrittää vaikuttaa asioihin siten, että sote-päätökset ovat laitilalaisten kannalta mahdollisimman hyviä.

“Hyvinvointia ja terveyttä edistävät hyvin monet asiat: yhdelle toimii liikunta, toiselle yhteisöllisyys ja kolmannelle avainasemassa voivat olla vaikka kulttuuripalvelut.”

LAHTONEN kuvaa jaoston tekevän yhteistyötä eri hallintokuntien ja tahojen kanssa.

– Toivon myös tiivistä kanssakäymistä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

Uusi hyvinvointijaosto on kokoontunut kahdesti. Järjestäytymiskokous pidettin helmikuussa.

– Ajattelen niin, että jaostolla on mahdollisuus keskittyä konkreettisiin ja matalan kynnyksen hyvinvointiasioihin, siis paneutua tavalla, mihin ei ehkä aiemmin ole ollut resursseja. Voidaan esimerkiksi kokonaisvaltaisesti miettiä, millaisilla keinoilla voimme hyvinvointia Laitilassa edistää.

“Hyvinvointiahan voidaan edistää vaikkapa yhteisöllisyyttä tai sen mahdollisuuksia lisäämällä.”

JA SITÄ puheenjohtaja Hanna Lahtonen korostaa heti alkuun, että hyvinvointia ja terveyttä edistävät hyvin monet asiat. Siis siinä missä yhdelle toimii liikunta, toiselle yhteisöllisyys, niin kolmannelle avainasemassa ovatkin vaikkapa kulttuuripalvelut.

– Hyvinvointia voidaan edistää lukemattomin tavoin. Olosuhteet ovat avainasemassa, eikä aina kyse ole edes taloudellisesti mittavista panostuksista, hän muistuttaa ja lisää:

– Hyvinvointiahan voidaan edistää vaikkapa yhteisöllisyyttä tai sen mahdollisuuksia lisäämällä.

Laitilassa hän kuvaa monien haasteiden olevan samanlaisia kuin monissa muissakin kunnissa.

– Esillä on ollut esimerkiksi koulumaailmaan liittyvät haasteet. Hyvinvointijaoston toiminta linkittyy merkittävällä tavalla juuri sivistystoimeen.

Yksi tärkeä rooli jaostolla voi olla myös keskustelun ylläpitäjänä ja tiedon esiintuojana.

MIKÄ hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen näkökulmasta Laitilassa on Lahtosen mielestä hyvin?

– Mielestäni meillä on tosi hyvät liikunta- ja ulkoilumahdollisuudet. Lisäksi Laitilassa on paljon virkeitä järjestöjä, jotka tekevät monipuolista ja hyvää työtä.

ENTÄ mihin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen näkökulmasta voisi panostaa?

– En ainakaan vähättelisi yleisen viihtyisyyden merkitystä. Meillä on käynnissä kaupungin keskustan kehittämishanke ja siihen liittyy paljon kannatettavaa, esimerkiksi viihtyisyyden lisäämisen tavoite sekä yhteisöllisyys, jota mielestäni pitää tukea. Toivoisin myös, että virkeät järjestömme saavat jatkossakin aktiivisia toimijoita ja vapaaehtoisia, jotta niiden rooli pysyy vahvana tulevaisuudessakin.

Hanna Lahtonen

  • Ikä: 52 vuotta
  • Perhe: Aviopuoliso, kaksi jo kotoa muuttanutta lasta sekä 5 kuukauden ikäinen Olle-koira
  • Työ: Ostaja Biolan Oy:ssä
  • Keskeiset luottamustoimet: Johtaa tänä vuonna toimintansa aloittanutta hyvinvoinnin ja terveyden jaostoa, pitkäaikainen kaupunginvaltuutettu sekä kaupunginhallituksen jäsen, toimii hallituksen varapuheenjohtajana.
  • Oman hyvinvoinnin ja terveyden kannalta tärkeitä asioita: – Koira, ulkoilu ja ystävät sekä syömisen, riittävän unen ja liikkumisen tasapaino. Lisäksi itselleni yhteisöllisyyden kokemus on tärkeää, samoin kuin järjestötyö, joka antaa tunteen siitä, että teen jotakin hyvää ja tarpeellista.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän