“Laitilassa on hyvä olla”– Hannu Mehtälän 13-vuotias tytär vaati muuttoa Laitilaan

0
Hannu Mehtälän työhuoneen sohvan selkämyksellä on poronnahkainen rumpu. Sen hän hankki, kun rummusta lähtee niin miellyttävän pehmeä ääni.

Hannu Mehtälä istuu uudessa työhuoneessaan onnellisen oloisena. Aurinko paistaa ikkunasta sisään. Huone on sisustettu hauskan boheemisti. Seinällä raksuttaa Karvisen hahmoinen kello ja sohvan selkämyksellä on poronnahasta tehty rumpu, joka on kuin kaunis taideteos.

Mehtälän onnellisuus kumpuaa elämänmuutoksesta, jota itse asiassa ehdotti hänen 13-vuotias tyttärensä Hillamaria .

– Asuin muutama vuosi sitten vuoden Laitilassa. Tytär kävi viikonloppuisin luonani ja oli aina harmissaan, kun piti palata Turkuun. Nyt hän vaatimalla vaati, että muutamme yhdessä Laitilaan, Hannu kertoo hymyillen.

Isä on ratkaisuun hyvin tyytyväinen. Hän myöntää, että huomasi täällä, miten stressi alkoi helpottaa.

– Tuntuu, että täällä on samanhenkisiä, rauhallisia ja ystävällisiä ihmisiä. Isossa kaupungissa ihmiset ovat erilaisia, hän vertaa.

Sekään ei ollut yhtään hullumpi juttu, että asunnon vuokra on vain puolet siitä, mitä vuokra Turussa oli.

Turussa ei oikeastaan mikään enää pidätellyt. Mehtälä on pyörittänyt Turussa ompelukonehuoltoa nimeltä Ompeluilo.

– Poika on ottanut nyt pitkälti siitä vetovastuun. Käyn Turussa vain parina päivänä viikossa.

Ompelukonehuolto on perintöä Hannun isältä ja äidiltä. He perustivat liikkeen vuonna 1975. Ensin sen nimenä oli Elna-palvelu. Hannun isä korjasi ompelukoneita ja äiti myi. Vuonna 1995 Hannu otti vastuun liikkeestä ja myöhemmin hän muutti sen nimeksi Ompeluilo.

– Liike on ollut Turussa monessa paikassa. Nyt se on Puistokadulla.

Laitilasta löytyi kiva koti isälle ja tyttärelle Keskuskadun varrelta. Samassa talossa oli liiketilaa vapaana ja Hannu vuokrasi myös kaksi liikehuonetta. Toisessa huoneessa on nyt ompelukonehuolto, joka on toiminut kaksi viikkoa.

– Vielä laitilalaiset eivät ole löytäneet tätä, olen huoltanut vasta neljä konetta, Hannu hymähtää. Hänellä ei ole työn suhteen paineita, sillä hän on jo osittain eläkkeellä. Hän haluaisi kuitenkin tehdä jotain, mikä auttaisi ihmisiä ja ympäröivää yhteisöä.

– Voin käydä vaikka kaupassa, jos joku siinä apua tarvitsee, mutta ehkä parhaiten autan tekemällä sitä, mitä oikeasti osaan.

Ompelukoneita hän on huoltanut ja korjaillut yli 30 vuotta.

Toinen huone odottaa vielä käyttötarkoitusta. Hannu Mehtälä on pohtinut, alkaisiko myydä siinä ompelukoneita – ne kun hän hyvin tuntee. Mutta on olemassa toinenkin vaihtoehto.

– Olen myös koulutettu energiahoitaja ja tehnyt sitä työtä aiemmin. Kun perheeseen alkoi syntyä lapsia, se vain jäi.

Energiahoidon tavoitteena on purkaa ihmisen stressitiloja. Pitkäaikainen stressi heikentää ihmisen puolustuskykyä ja altistaa sairauksille.

– Koen, että osaan auttaa ihmisiä myös muutoksissa, jotta ihmiset alkaisivat elää enemmän sellaista elämää, joka heillä sisällä jo on.

Hannu Mehtälä ei ole vielä lyönyt lukkoon, mihin toista työhuonetta käyttää. Aina kun ei osaa etukäteen arvioida, miten asiat menevät. Perheeseen hankittiin esimerkiksi koiranpentu, Aamu-niminen collie, joka on nyt kuuden kuukauden ikäinen.

– Ajattelin, että koira on sitten tyttärelle seurana, jos työpäiväni venyy iltaan. Nyt huomaan, että tyttärellä on täällä niin paljon kavereita, että minä ja koira ollaan ne illat kahdestaan, hän sanoo.

Yksinolo ei Hannua haittaa, sillä hän nauttii hiljaisuudesta.

– Voin tunnin ajan vaikka vain pohdiskella kaikenlaista. En tarvitse televisiota viihtyäkseni, eikä minun tarvitse tehdä koko ajan jotain.

Hannu Mehtälä viihtyy myös autojen parissa. Hän on hankkinut tyttärelle keltaisen kuplavolkkarin ja kunnostanut sitä. Koska tytär on vasta 13-vuotias, isä saa vielä itse ajella sillä.

Autoilu on myös Hannun ja pojan yhteinen harrastus.

– Meillä on ollut tapana lähteä viikonloppuna ajelemaan maaseudulle. Aika usein muuten ajettiin tuota Kasitietä ja pysähdyttiin Shellin baariin syömään munkit.

Jotenkin Laitila on vain pikkuhiljaa ujuttautunut perheen elämään. Syntyperäinen turkulainen viihtyy nykyisin paremmin Laitilassa kuin Turussa. Täällä ihmiset tuntuvat arvostavan myös samoja asioita kuin mies itse.

Hannun mielestä ihmisen kannattaa kuunnella sisintään ja elää omannäköistä elämää.

– Kun ompelukoneen huoltaa kerran vuodessa, se kestää vuosikymmeniä. Mutta jos konetta ei huolla, se alkaa jäykistyä ja siihen tulee kulumaa.

Sama pätee ihmisiin.