”Meidät otettiin lämpimästi vastaan”– Laitilalaisnuoret ovat tänä lukuvuonna vierailleet kahdessa maassa

0
David Sánchez Molina ja Hugo Vázquez Romero Espanjasta sekä Peppi Sainio työstivät yhdessä kestävään kehitykseen liittyvää projektiaan.

Laitilan Sanomat julkaisee laitilalaisnuorten matkakertomuksia Erasmus-projektin kautta toteutetuista Espanjan ja Puolan reissuista.

Montijo, Espanja

Marraskuussa 2022Aluksi emme olleet varmoja Erasmus-projektiin liittymisestä, mutta jälkeenpäin e oli yksi parhaimmista päätöksistämme. Ensimmäisenä päivänä Espanjan Montijossa olimme molemmat hieman stressaantuneita ja meitä jännitti.

Tutustuimme kuitenkin nopeasi espanjalaisiin ja meidän molempien host-perheet ottivat meidät hyvin lämpimästi vastaan. Pystyimme kommunikoimaan perheidemme kanssa hyvin, vaikka vanhemmat eivät osanneet englantia ollenkaan. Käytimme paljon elekieltä ja kääntäjääkin tuli käytettyä useaan kertaan. Tiistaina olimme jo paremmalla mielin.

Viikon aikana tutustuimme uuteen kulttuuriin, ihmisiin ja opimme paljon uutta. Maistoimme erilaisia, mutta hyviä ruokia. Olimme yllättyneitä hyvin erilaisesta ruokakulttuurista sekä englannin osaamattomuudesta Espanjassa. Hauskin ruokakokemus oli, kun meille kerrottiin, että saamme keittoa päivälliseksi. Yllätyimme, kun lautasella oli rakettispagetin näköistä pastaa liemessä. Se maistui silti hyvältä.

Kytimme vapaa-ajan uusien ystäviemme kanssa. Lempipaikaksemme Montijossa tuli Hands-niminen kahvila, jossa pidimme hauskaa ja juttelimme ystäviemme kanssa.

Koulussa teimme Agenda 2030 -projektia, joka liittyi kestävään kehitykseen. Ryhmissä suunnittelimme ja ideoimme erilaisia ratkaisuja ongelmille, jotka esitimme videona tai muuna esityksenä. Aiheet olivat mielestämme vaikeita, mutta jokainen ryhmä teki laadukkaan esitelmän.

Viikko meni nopeasti ja ikävöimme ihmisiä siellä. Pidämme silti heihin yhteyttä. Odotamme innolla seuraavaa tapaamista sekä uutta projektia.

Ilona Mäkinen ja Suvi Jalonen

Varppeen koulu

Mukana matkalla olivat lisäksi Peppi Sainio, Aino Kauranen, Eerika Sundholm, Neea Jortikka, Odessa Laivoranta ja Niklas Andersson.

Ikimuistoinen Erasmus-viikko Puolassa

Maaliskuussa 2023Varppeen yläkoulu ja Laitilan lukio ovat olleet mukana EU:n rahoittamassa Erasmus-hankkeessa, jonka aiheena on tänä lukuvuonna ollut Think sustainable eli kestävä kehitys ja sen ajatteleminen.

Koululla valmistauduttiin matkaanja tutustuttiin aiheeseen. Maaliskuun alussa yhdeksän Laitilan lukion sekä Varppeen koulun opiskelijaa ja oppilasta viettivät Erasmus-projektin tiimoilta viikon Puolassa.

Matkamme alkoi sunnuntaina 5.3. lähtiessämme aikaisin aamulla kohti Puolaa ja Wroclawia, jossa viettäisimme tulevan viikon. Tapasimme majoitusperheemme ja ilmassa oli sekä jännitystä että innostusta. Viikon aikana tapasimme uusia ihmisiä Puolasta, Espanjasta sekä Saksasta ja teimme heidän kanssaan Agenda 2030 -projektia.

Kaikki opiskeijat jaettiin ryhmiin, joissa teimme aiheesta erilaisia julkaisuja projektin Instagram-tilille. Vaikka yhteisenä kielenämme oli englanti, oli tutustuminen ja kanssakäyminen sujuvaa. Projektia tehdessä opimme paljon uutta ja saimme mahdollisuuden välittää tietoa tärkeistä asioista. Projektin tekemisen lisäksi koimme ja teimme koulussa paljon asioita. Viikon aikana olimme uusien ystäviemme kanssa muun muassa katsomassa Wroclawin nähtävyyksiä, retkellä vuorella sekä pelaamassa lasersotaa. Nähtävää Wroclawissa on paljon ja kaupunki on todella kaunis. Nähtävyyksistä parhaiten jäi mieleen Sky Tower, jossa pääsimme näkemään Wroclawin noin 200 metrin korkeudesta. Viikon viettäminen perheissä antoi toisenlaista kuvaa maan kulttuurista ja tavoista kuin yleensä matkustaessa.

Olemme kaikki kiitollisia mahdollisuudesta päästä näin hienoon projektiin mukaan. Projektin avulla pääsimme matkustamaan ja saimme paljon uusia ystäviä eri puolilta Eurooppaa. Kokemuksena Erasmus-projekti on ollut upea ja ikimuistoinen.

Hilda Vuorela, Laitilan lukio

Mukana matkalla olivat lisäksi Varppeen koulusta Amalia Helkkula, Jimi Paadar, Maria Jalonen, Saku Uusikartano sekä Silja Luoma. Laitilan lukiosta reissussa olivat Maija Tiihonen, Annabel Täll ja Eerik Kolehmainen.

Eurooppalaisesta yhteistyöstä hyötyvät niin henkilökunta kuin oppilaatkin

Hanna Hyttinen

Varppeen koulun ja Laitilan lukion opiskelijat ovat kuluvana vuonna tehneet tänä lukuvuonna kaksi Erasmus -projektiin kuuluvaa matkaa. Syksyllä kahdeksan oppilaan ryhmä matkusti Espanjaan ja toinen ryhmä vieraili maaliskuussa Puolassa.

Projektista pääsevät hyötymään paitsi oppilaat myös koulun henkilökunta.

– Meillä oli syksyllä job shadowing -viikko Espanjassa ja kuvataiteen opettaja on lähdössä toukokuussa Italiaan kurssitukseen, projektin vastuuopettajat Tiina Roine ja Sirpa Kavén kertovat.

Job shadowing tarkoittaa sitä, että käydään tavoitteellisesti seuraamassa omaa työtä vastaavaa työtä ja ottamassa hyvistä käytänteistä mallia. Syksyn reissulla oli mukana rehtori, erityisluokanopettaja sekä kaksi koulunkäynnin ohjaajaa.

– Ensi lukuvuonna henkilökunnasta peräti kuusi aikoo hyödyntää tätä Erasmus-hankkeen rahoittamaa mahdollisuutta.

Parhaillaan Kavén ja Roine suunnittelevat ensi lukuvuoden ohjelmaa. Alustavasti on suunniteltu, että Laitilasta tehtäisiin kaksi viikon mittaista matkaa maailmalle ja lisäksi laitilalaisnuoret pääsisivät kerran toimimaan isäntinä muualta tuleville nuorille.

Ensi lukuvuodelle on ilmoittautunut jo mukavasti oppilaita. Kiinnostus on herännyt myös lukion puolella, josta mukaan on ilmoittautunut seitsemän opiskelijaa.

– Ensi vuonna alkavassa projektissa teemana on terveys ja hyvinvointi. Teemaa lähestytään sekä fyysisen että psyykkisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Kyseessä on kaksivuotinen projekti, Kavén kertoo.

Varppeen koulu ja Laitilan lukio ovat tehneet jo viisi vuotta yhteistyötä samojen koulujen kanssa Italiassa, Espanjassa, Saksassa ja Puolassa. Parhaillaan he tunnustelevat yhteistyömahdollisuuksia yhden uuden maan ja koulun kanssa.

– Siinä on etunsa, kun oppii tuntemaan opettajia mukana olevista kouluista, mutta halusimme tähän myös vähän vaihtelua, Kavén kertoo.

Kun maita on mukana paljon, kaikki eivät tietenkään matkusta joka paikkaan vaan jokainen koulu hakee rahoituksensa omiin projekteihinsa.

– Toiset tekevät kaksi reissua ja toiset ovat hakeneet rahoitusta kolmeen.

Projektiin on mahdollista hakea seitsemännellä luokalla. Koska projektiin haetaan edellisenä lukuvuonna, reissuun pääsee käytännössä aikaisintaan kahdeksannella luokalla.

Mukaan päässeet kirjoittavat kirjeen ja näiden kirjeiden pohjalta opettajat katsovat ketkä nuoret voisivat tulla toimeen keskenään. He vitsailevat, että se on kuin Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa. Kirjeet levitetään pöydälle ja katsotaan, ketkä sopisivat toistensa pareiksi.

– Meillä on ennen matkaa myös online-tapaamisia, ja joskus nuoret saattavat tapaamisen jälkeen pyytää, pääsisivätkö jonkun sellaisen pariksi, johon olivat tutustuneet tapaamisessa.

Laitilalaisnuoret on aina otettu vieraanvaraisesti vastaan kohdemaissa.

– Usein heille on lähdön hetkellä annettu läksiäislahjat ja viemiset vielä kotiinkin.

Erasmus-viikko on usein tiivisohjelmainen oma kuplansa, josta irrottautuminen tuntuu nuorista usein hyvin haikealta. Toisaalta eron hetkellä tulevat kyyneleet kertovat siitä, että viikko on tuottanut lämpimiä muistoja ja on yleisesti ollut onnistunut.

Toisinaan isäntäperheistä tulee niin läheisiä, että heitä tavataan vielä projektin päätyttyäkin. Roine ja Kavén kertovat kuulleensa, että Laitilassa olisi viime kesänä vieraillut ainakin kaksi nuorta, toinen Saksasta ja toinen Puolasta.