Naakat parveilevat keskustassa – “Jos sinne pääsee yksi, niin kohta kerääntyy kaikki”

0
Laitilan keskustassa parveilee naakkoja.

Laitilan Sanomiin otti yhteyttä lukija, joka on huolissaan Laitilan keskusristeyksen tienoilla majailevien lintujen tekemistä sotkuista. Erityisesti hän nosti esille Laitilan Leivän kiinteistön.

Laitilan Leivän toimitusjohtaja Mika Heinonen kuulostaa puhelimessa turhautuneelta. Hän kertoo uhranneensa asian hoitamiseen paljon aikaa ja rahaa. Kiinteistöhuolto käy kiinteistön piha-alueet keväisin ja syksyisin tilat läpi, putsaa ne lehdistä, rikkaruohoista ja sotkuista, jotta kiinteistö pysyy siistinä.

Viimeksi syksyllä hän palkkasi kaksi kirvesmiestä täyttämään rakoja, jotta linnut eivät pääsisi koloihin pesimään. Lastauslaitaria on tukittu vuosittain.

– Joka ainut reikä on verkotettu ja tukittu niin, ettei yksikään naakka pääse istumaan. Jos sinne pääsee yksi, niin kohta kerääntyy kaikki, kertoo kaupungin nimeämässä keskustan kehittämisryhmässäkin mukana oleva Heinonen.

Laitilan Leipä ei käytä sisäänkäyntiä, joka sijaitsee Vihtorinkadun ja Keskuskadun kulmassa. Heinosen mukaan paikassa täytyisi olla piikkiverkot pystyssä, jotta linnut eivät pääsisi siinä istumaan. Lintuja vahingoittavia keinoja hän ei halua edistää.

– Linnutkin ovat kuitenkin eläimiä.

Mika Heinosen mukaan naakkaongelma ei ole yhden kiinteistön hoidettavissa.

– Täytyisi keksiä joku julkinen juttu, miten saadaan linnut pois koko keskustasta. Yksittäinen kiinteistönomistaja ei niitä saa.

Linnut viihtyvät kiinteistöjen katoilla.

– Mikään linnun häiritsevä ääni ei toimi. Niitäkin olen kokeillut.

Naakka

  • Pesä rakennusten onkaloissa, koloissa, pöntöissä.
  • Munii huhti–toukokuussa 4–7 munaa.
  • Kanta on runsastunut voimakkaasti. Suomen pesimäkannaksi on arvioitu 150.000–200.000 paria.
  • Osa kannasta talvehtii Suomessa. Osa talvehtii Tanskassa, Ruotsissa ja Pohjanmeren maissa.
  • Kaikkiruokainen.
  • Parvilintu, jonka yksilöiden välillä on arvohierarkia.
  • Varsinais-Suomen maakuntalintu.

    Faktan lähde: Luontoportti

Keskustan epäsiisteydestä palautetta, naakoista ei

Laitilan keskustan kestävä kehittäminen -hanke on kerännyt kuntalaisten näkemyksiä viihtyisyydestä. Palautteissa naakat eivät ole nousseet esille.

– Keskustan siisteydestä on tullut paljonkin palautetta, ja aihe on herättänyt runsaasti keskustelua, projektipäällikkö Antti Maantiehinno kertoo.

Maantiehinnon mukaan kyse on monista pienistä asioista kuten liian pitkään irrallaan olleista katukivistä, roskista, sammaloituneista tienviitoista, istutusten kunnosta, rehottavista nurkista ja nuhjuisista rakennusten ulkoasuista.

– Monet pienet asiat vaikuttavat yhdessä hyvinkin paljon siihen, kuinka siistiksi keskusta koetaan.

Konkreettisia toimia keskustan siisteyden kehittämiseksi ei ole vielä tehty.

– Pyrin viemään viestejä eteenpäin oikeille tahoille ja herättelemään keskustelua siitä, miten ongelmat voitaisiin ratkaista ja minkälaisia ratkaisuja kuntalaiset näihin itse esittäisivät.