
Vakka-Suomen alueella yritetään elvyttää nuorkauppakamaritoimintaa muutaman vuoden tauon jälkeen. Yksi vanhimmista nuorkauppakamareista, Vakka-Suomen Nuorkauppakamari, lopetti toimintansa 2019, mutta nyt yhdistystä halutaan jälleen elävöittää.
– Nuorkauppakamari omalta osaltaan elävöittää aluetta ja sitä kautta näkisin, että sillä olisi varsinaiselle kauppakamarille todella paljon hyötyä, Uudenkaupungin Kauppakamarinosaston asiamies Elina Siivonen pohtii.
Vakka-Suomen Nuorkauppakamari perustettiin alkujaan vuonna 1970, mutta neljä vuotta sitten toiminta ajettiin alas, koska aktiivijäseniä ei ollut riittävästi.
– Tavoite on saada koko Vakka-Suomen alueelta aktiivisia 25–40-vuotiaita innostumaan tähän toimintaan, Siivonen kertoo.
Reilu vuoden kauppakamariosaston asiamiehenä toiminut Siivonen on huomannut, että muualla nuorkauppakamarit ovat usein mukana erilaisten tapahtumien järjestämisessä sekä tekevät yhteistyötä eri tahojen kanssa.
– Kauppakamariosastolle olisi iso apu, kun olisi tällainen yhteistyökumppani alueella, minkä kanssa voisi yhdessä tehdä projekteja.
Uuden nuorkauppakamarin toiminnan taustalla pyörii vanhoja nuorkauppakamarin jäseniä sekä senaattoreita, jotka toimivat myös kauppakamariosastoissa.
– Toivomme, että löytyisi kiva porukka tähän ja tekemistä saadaan kyllä syntymään. Nuoria on lähtökohtaisesti vaikea löytää, joten toivomme, että kauppakamariosastoon löytyisi nuorkauppakamarin kautta uusia ihmisiä tulevaisuudessa, kauppakamariosaston hallituksen puheenjohtaja Rami Tähtinen toivoo.
Vakka-Suomen Nuorkauppakamarin pitkäaikaiset jäsenet, senaattori Lasse Vainio ja kunniajäsen Paula Vainio , kertovat nuorkauppakamarin olevan järjestönä johtajuutta kasvattavaa ja tukevaa toimintaa.
– Järjestö luo sellaisen toimintaympäristön ihmisille paikallisesti ja laajemminkin, jossa he voisivat verkostoitua tämän alueen muiden jäsenten ja heidän edustamien eri yritysten kanssa, Lasse Vainio sanoo.
Hän huomauttaa myös, että nuorkauppakamareissa on tunnetusti mukana monen ammatin edustajia julkiselta ja yksityiseltä sektorilta, teollisuudesta tai kaupan alalta, lääkäreistä perunanviljelijöihin.
– Järjestö luo mahdollisuuksia verkostoitumiseen ja kansainvälistymiseen.
Kansainvälistymisestä Paula Vainio mainitsee omakohtaisen kokemuksen erään projektin kautta, missä hän pääsi työskentelemään viikon ajan muun muassa YK:n pääkonttorissa New Yorkissa.
– Ikimuistoinen viikko ja antaa esimerkin kansainvälisen nuorkauppakamariorganisaation mahdollisuuksista ja mihin niitä halutaan hyödyntää.
Senaattori Petra Karresuo-Siitonen haluaa uusille jäsenille kertoa omista kokemuksistaan, kuinka tekemisen kautta voi kehittyä todella paljon.
Huippuluokan luennoitsijoiden luentojen sekä kansainvälisten kokousten ohella se kirsikka kakun päällä on kuitenkin paikallinen tekeminen.
– Ihmiset ovat tärkein voimavara tässä. Nuorkauppakamaritoiminnasta saa elinikäisiä ystäviä, Karresuo-Siitonen mainitsee.
Senaattori Mika Kuusisto yhtyy myös Karresuo-Siitosen sekä Vainion pohdintoihin järjestön tuomista mahdollisuuksista saada ystäviä sekä verkostoitua.
– Tälläkin hetkellä minulla on muutamia Vakka-Suomen ulkopuolella kamariystäviä, joista osasta on tullut yhtiökumppaneita ja joiden luona vietän paljon aikaa, hän kertoo.
Vakka-Suomen Nuorkauppakamarin jäsenyydestä kiinnostuneille järjestetään infotilaisuus Uudessakaupungissa Novidan tiloissa torstaina 30. maaliskuuta.
– Paitsi että tämä on työntekoa ja sen kautta oppimista, niin kyllä täällä hauskaakin pidetään. Kukaan ei jaksa pelkästään töitä tehdä vapaa-ajalla. Työn täytyy olla mielekästä niin itselle kuin kumppanille ja perheelle, Lasse Vainio päättää.