Nyt tarvitaan tekoja sote-palveluiden pelastamiseksi

0

Aluehallituksen varapuheenjohtaja Niina Alho (sd.) otti kantaa 5.3. Turun Sanomissa “Nyt on oikea aika laittaa sote-palvelut kuntoon, ei leikata niistä” mielipidekirjoituksessaan sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitukseen. Kirjoituksessaan Alho on huolissaan siitä, että hyvinvointialueuudistuksen tavoitteita ei saavuteta, mikäli hyvinvointialueella päädytään taloudellisiin leikkauksiin.

Suomi tarvitsee nyt korulauseiden sijaan tekoja sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden turvaamiseksi. Palvelut pitää toteuttaa niin, että kustannusten kasvua pystytään hillitsemään palveluiden saatavuudesta ja laadusta tinkimättä. Emme voi myöskään elää velaksi, koska jokainen otettu veroeuro on samalla myös huomisen veronkorotus tai leikkaus.

Keinoja palveluiden turvaamiseen on useita, mutta kaikki lähtee siitä, mihin meillä on varaa. Varmistetaan siis palveluiden kestävä ja kannustava rahoitus uudistamalla rahoitusjärjestelmää niin, että otetaan käyttöön kustannusvaikuttavuudeltaan parhaat toimintamallit sekä lisätään vaikuttamismahdollisuuksia ja valinnanvapautta palveluissa, mahdollistetaan monipuolinen palvelutuotanto, otetaan monituottajamalli täysmääräisesti käyttöön sekä varmistetaan osaajien saatavuus, hyvinvoiva henkilöstö ja ammattilaisten saumaton yhteistyö yli hallintorajojen. Tehostetaan kiinteistöjen käyttöä, parannetaan johtamista ja henkilöstöhallintoa sekä hyödynnetään digipalvelumahdollisuuksia entistä paremmin.

Haluamme ihmisille oikeasti sujuvan hoitoon ja palveluihin pääsyn sekä vaikuttavaa ja oikea-aikaista hoitoa ja hoivaa. Panostetaan siis samaan aikaan myös ennaltaehkäisyyn, ripeään hoitoon ja palveluiden pääsyyn sujuvoittamalla hoitopolkuja. Muutetaan huonoiksi koettuja toimintatapoja ja parannetaan vaikuttavuutta tiedolla ja teknologialla.

Nyt on oikea aika pelastaa hyvinvointiyhteiskunnan palvelut.

Toni Forsblom

aluevaltuutettu, aluehallituksen jäsen (kok)

aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja, Naantali

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän