Osuuskauppa Keula juhlii 120-vuotissynttäreitään Laitilassakin – Juhlamieltä nostattavat hyvä myynti ja kasvaneet asiakasmäärät

0
Keulalla menee Laitilassa hyvin, toteaa toimitusjohtaja Mika Marttila.
 • Ari Anteroinen

  Osuuskauppa Keula juhlii kuluvana vuonna 120-vuotista taivaltaan.

  – Keula on 120-vuotiaaksi yritykseksi kohtuullisen virkeässä kunnossa. Viimeisinä viitenä vuotena on investoitu tosi paljon. Käytännössä kaikki toimipaikat on käyty läpi, kertoo toimitusjihtaja Mika Marttila.

  – Eurajoella ollaan vielä näillä näppäimillä tekemässä päätöstä uuden S-Marketin rakentamisesta uuteen paikkaan.

  Myös Laitilassa on Keulalla ollut kova vauhti. Keskustan Sale uusittiin ja vähän laajennettiinkin muutama vuosi sitten.

  – S-Marketin ja koko liikekeskuksen isompi investointi lähti liikkeelle muutama vuosi sitten. Vanha puoli oli ollut pitkään tyhjillään. Sitten kuulimme, että seurakunta hakee itselleen uutta tilaa ja ehdotimme tuota tilaa. Seurakuntahan säästäisi, kun ei tarvitse investoida seiniin, vaan pääsisi vuokralle. He tutkivat asiaa ja totesivat, että tänne voisi rakentaa ihan toimivan yksikön.

  Näin kävi, ja koko liikekeskuksen kehittäminen lähti siitä. Seurakunta sai sellaiset tilat, mitä kaipasi. Aika nopeasti löytyi muihinkin käyttämättömiin tiloihin vuokralaiset.

  – Samalla laitoimme omat toiminnot kuntoon. Ravintolapuoli tehtiin puhtaaksi Hesburgeriksi ja S-Market koki täydellisen muutoksen. Se muutos valmistui reilu vuosi sitten.

  Ennen kiinteistössä oli pitkälti toistatuhatta neliötä käytännössä tyhjää tilaa. Nyt investoinnin myötä tyhjää tilaa on enää nelisenkymmentä neliötä.

  Marttilan mukaan Keulalla ei lähitulevaisuudessa ole Laitilan kohdalla investointitarpeita.

  – Suhteessa taitaa olla kaikkein eniten laitettu rahaa per asiakasomistaja Laitilaan.

  Miten Laitilassa kävi kauppa vuonna 2022?

  – Älyttömän hyvin. Investoinnin jälkeen tämä on ollut Keulan nopeimmin kehittyvä S-Market. Tässä on ollut kova kehitys, mutta myös keskustan Sale on kasvanut. Kokonaisuus on vain parantanut juoksuaan.

  Kuluvana vuonna myynti on edelleen kovassa kasvussa.

  – Toki täytyy muistaa hintainflaatio. Vielä vuosi sitten ei Venäjän sota vaikuttanut hintoihin. Lisäksi on tärkeää seurata, miten volyymi kehittyy. Kilot, litrat, kappaleet…

  Toimitusjohtaja Marttila iloitsee siitä, että asiakasmäärät ovat kehittyneet positiivisesti.

  – Kun ihmisillä on taloudesta tiukkaa, aletaan väkisinkin säästämään. Ostetaan halvempia tuotteita ja vähemmän. Se saattaa jopa pikkaisen laskea volyymia. Meille on tärkeintä, että asiakasmäärä kehittyy.

  Marttila toivoo, että tilanne pian normalisoitu ja hintojen nousu tasaantuu.

  – Mitä enemmän palveluliiketoiminnalla on asiakkuuksia, sitä enemmän se hyödyntää yrityksen kehitystä. Joten ihan positiivisesti Laitilassa katsotaan tulevaisuuteen.

  Laitilassa on otettu hyvin vastaan niin itsepalvelukassat kuin noutopisteetkin.

  – Laitilan S-Marketin sushipiste taitaa olla meidän eniten myyvä. Ainakin jossain vaiheessa se myi enemmän kuin Rauman Prisman vastaava.

  Minkälainen on kilpailutilanne? Naapurista löytyy kuitenkin K-Supermarket ja Kasitien toiselta puolelta Tokmanni.

  – Onhan tässä hyvä kilpailutilanne. Mikä se paremmin vie eteenpäin kuin kilpailu? Jos ei kilpailua olisi, asiat eivät kehittyisi. Se pistää juoksemaan kovemmin, kun tietää, että kaverikin investoi ja kehittää omaa toimintaansa.

  Marttilan mukaan kilpailu vaikuttaa myös hinnoitteluun, sillä kova kilpailu tarkoittaa edullisempia hintoja asiakkaalle.

  – Uskomme omiin vahvuuksimme. Se on tärkein juttu. Vahvuuksiamme ovat esimerkiksi hinnat ja kaupungin laajin valikoima. Ja aina pitää muistaa se, että meillä on täällä huipputyypit töissä. Varmaan saa hyvää asiakaspalvelua. Henkilökunta on ihan ratkaisevassa roolissa.

  HISTORIA

 • Laitilan Osuuskauppa perustettiin 18.9.1906, joskin Pellervo-seura piti ensimmäisen esitelmän osuustoiminnasta Laitilassa jo vuonna 1903 eli samoihin aikoihin kuin Rauman Osuuskauppa perustettiin.
 • Laitilan Osuuskaupasta kehittyi vuosikymmenten saatossa kattava ja monipuolinen yritys, jolle erityisen merkittävää liiketoimintaa olivat kananmunien osto, myynti ja välitys.
 • Myöhemmin Laitilan Osuuskaupan juhliessa jo 80. toimintavuottaan, päätettiin Sokos-tavaratalon nimi muuttaa kovassa kilpailutilanteessa S-market Artturiksi toimitusjohtaja Setälän etunimen mukaan.
 • S-marketin toiminta siirtyi 1.1.1992 Osuuskauppa Keulalle.
 • Historiankirjoissa kerrotaan, että silloinen toimitusjohtaja Olli Tätilä jätti viisaat sanat jälkeensä: ”Auringon laskiessa älä jää katsomaan länteen – katso itään!”.

Kuinka Keulan juhlavuosi näkyy Laitilassa?

Osuuskauppa Keula juhlii 120-vuotisjuhlia asiakasomistajien kanssa myös Laitilassa.

– Koetetaan tuoda kaikkiin paikkakuntiin joissa toimitaan jotain tapahtumaa, jonka yhteydessä tuodaan etuja asiakasomistajille. Keulalla on kaikkiaan 32 000 asiakasomistajaa. On ihan mahdotonta järjestää yhtä isoa juhlaa, jonne kutsuttaisiin kaikki. Sen takia on paljon tällaisia pienempiä juttuja, missä ollaan mukana, kuvaa Mika Marttila.

Laitilassa Keula juhlii Munamarkkinoiden aikaan osana Laitila Festivalia. Johanna Sainio tunnustautuu idean äidiksi.

– Lähdin kartoittamaan vaihtoehtoja perhetapahtuman järjestämiseen Rauman ulkopuolella. Ikärajattomia konsertteja ei ole kovin paljon tarjolla, joten toivottavasti tämä nyt innostaa asiakasomistajat liikkeelle, Osuuskauppa Keulan asiakkuus- ja viestintäpäällikkö Johanna Sainio sanoo.

– Nimellinen lipunhinta on lähinnä tapahtuman kävijämäärän seurantaan eli tiedetään vähän minkä verran väkeä on tulossa paikalle. Lapset pääsevät aikuisen seurassa maksutta tapahtumaan ja rannekkeen saavat tietysti kaikki festarikävijät. Tiedän, että lapset tykkäävät rannekkeista.

Osuuskauppa Keula on tehnyt aikaisemminkin yhteistyötä Laitila Festivalin kanssa, kuten myös Munamarkkinoiden kanssa.

Jukka Alkion ja Jyrki Vuoriahon kanssa on saatu asiat hienosti sovittua ja esiintymisajat porrastettua. Sen vuoksi ajankohta on kello 15–18 eli Munamarkkinoiden avauspuheiden jälkeen, mutta ennen K18-festarin alkamista. Puitteet festareille on valmiina, joten etsittiin vain sopivat artistit esiintymään, Sainio kehuu.

Ja ne artistit ovat Keulan tilaisuudessa 17.6. Ramses II ja Jannika B.

Korjattu 29.3. kello 9.42: Korjattu virheellinen festaripäivämäärä oikeaksi.