Ovatko kanat pelkkää ruokaa?

0

Monet varmasti luulevat, että kanat ovat vain tuotantotarkoitukseen, mutta onko asia tosiaan niin? Kana on yksi yleisimmistä tuotantoeläimistä, sillä Suomessa on noin 3,5 miljoonaa munijakanaa. Minusta on kuitenkin hyvä muistaa, että kanat ovat paljon muutakin.

Ennen kanat ehkä olivatkin vain tuotantotarkoitukseen, mutta kanat ovat vuosien varrella yleistyneet lemmikkieläiminä. Monet ovat todenneet, että ne ovat oikein mukavia lemmikkejä.

Kanat eivät myöskään ole läheskään niin tyhmiä kuin ehkä luullaan, nimittäin Tuulianna Tolan kirjoittaman Yle-artikkelin mukaan kanat ovat fiksuja, ja niitä on helppo kouluttaa. Itse olen huomannut saman, sillä jos kana laitetaan tekemään jotain asiaa monesti ja sitä palkitaan siitä, se oppii toteuttamaan oppimaansa asiaa. Olen muun muassa yrittänyt opettaa kanoille agilitya, ja ne ovat oppineet melko nopeasti.

Kanat ovat myös melko helppohoitoisia. Ne syövät mielellään ruuantähteitä, kuten kananmunankuoria, sillä niistä ne saavat niille tärkeää kalkkia.

Se myös samalla vähentää ruokahävikkiä! Yksi oma suosikkikokemukseni kanojen kanssa on se, kun yksi kanoistamme sai kolme pientä tipua ja saimme hoitaa niitä.

On kuitenkin muistettava, ettei minkään eläimen omistaminen ole aina ruusuilla tanssimista. Kanat voivat sairastua ihan samalla tavalla kuin vaikka kissa tai koira.

Kanat tarvitsevat myös lämpimän paikan talvelle missä asustaa. Jokaisen lemmikin omistuksessa on myös vastuu, ja se on aina muistettava!

Haluaisin ihmisten siis ymmärtävän, etteivät kanat ole vain ruokaa tai munakoneita. Voisin jopa suositella kanojen hankintaa kaikille, jotka ovat miettineet uusien lemmikkieläinten hankintaa. Kanoista saa paljon iloa pimeäänkin arkeen!

Sofia Soini

Mielipidekirjoitus on kirjoitettu äidinkielen tunnilla Varppeen koulussa.​

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän